Select Page

Policisti s PP Dolenjske Toplice v PU Novo mesto smo dne 13. 5. 2015 izvedli preventivni projekt Otrok – policist za en dan, namenjen šestošolcem osnovnih šol z devetletnim šolskim programom.
V projektu so sodelovali trije učenci šestega razreda OŠ Žužemberk v občini Žužemberk, Rok Struna, Matic Longar in Nejc Ule.20150513 094135

Učence sta sprejela pomočnik komandirja PP Dolenjske Toplice, Tomaž Agnič ter vodja policijskega okoliša Edvard Kramar. Učence so seznanili z vlogo policije v družbi pri zagotavljanju varnosti ljudi in premoženja, v spremstvu vodje policijskega okoliša Edvarda Kramarja, ki jim je pojasnil naloge, ki jih opravljajo policisti (dežurni policisti, policisti v patruljah, vodje policijskih okolišev, kriminalisti ter tudi vodstvo policijske postaje), pa so si ogledali prostore policijske postaje, službena vozila in opremo, ki jo policisti uporabljajo pri svojem delu.
Pri tem jim je VPO Edvard Kramar razdelil majice in kape z napisom otrok policist za en dan, v katere so se preoblekli in so jim ostale v trajno last.

Učenci so preizkusili nekaj policijske opreme, kot so neprebojni jopiči in čelade, spoznali pa so tudi postopek jemanja prstnih odtisov oziroma daktiloskopiranja osumljencev kaznivih dejanj.

Po ogledu Policijske postaje, voznega parka ter seznanitvijo z delom policistov so učenci z VPO Edvardom Kramarjem odšli na teren. S službenim vozilom so se odpeljali v Stražo, kjer so se za nekaj časa pridružili policistki Katarini Grmovšek in občinski redarki Karmen Cesar, ki sta skupaj opravljali kontrolo prometa. Ravno ta dan je namreč potekal poostren nadzor nad uporabo varnostnih pasov.

Seznanili so se s postopkom policistov, pri katerem policist preveri ustreznost in veljavnost vozniškega in prometnega dovoljenja ter kako se opravi preizkus alkoholiziranosti z elektronskim alkotestom. Videli so tudi, kako se vozniku izreče globa za storjen prometni prekršek. Ravno takrat sta namreč policistka in občinska redarka izrekli globo dvema voznikoma, ki sta storila prometni prekršek in dobila plačilni nalog.
Zatem so se učenci z VPO Edvardom Kramarjem odpeljali v Žužemberk, kjer so skupaj opravljali meritve hitrosti vozil z laserskim merilnikom. Učenci so spoznali laserski merilnik, njegovo delovanje ter pravilno uporabo.

Tudi sami so se lahko preizkusili v merjenju hitrosti mimo vozečih vozil in bili pri tem zelo uspešni. Prehitre voznike bi namreč z lahkoto izmerili.

Učenci so »službovanje« s policisti zaključili v prijetni senci pri Korenovih, kamor jih je VPO Edvard Kramar ob koncu povabil na sok in sladoled. Pokramljali so o svojih novih doživetjih tega dne ter od Edvarda Kramarja dobili odgovore na vprašanja, ki so mu jih zastavili, nato pa jih je odpeljal v šolo, kjer so se poslovili in nadaljevali s poukom.

                                                                                                                                                             Edvard Kramar
      policist                                                                                                                                               vodja policijskega okoliša

 

(Skupno 37 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost