Select Page

Jožefa Fabjan – sestra Antonija

jozefa

Jožefa Fabjan – sestra Antonija (Malo Lipje, 1907 – Goražde, BIH, 1941),

blažena drinska mučenka

Jožefa Fabjan se je rodila l. 1907 v vasi Malo Lipje kot tretja izmed petih otrok očetu Janezu in materi Jožefi. Komaj štiriletna je izgubila očeta, po nekaj letih še mačeho. Otroke so vzeli v rejo sorodniki; enajstletno Jožefo teta Marija Poznik, ki je dekle vzgajala v krščanskem duhu in jo podpirala v njeni odločitvi za redovniško pot. Leta 1929 je odšla v Bosno. V Sarajevu je vstopila v noviciat in sprejela ime sestra Marija Antonija. V družbi hčera Božje ljubezni je delala na vrtu, v pralnici, na posestvu. Na Palah blizu Sarajeva so sestre odprle Marijin dom kot okrevališče za bolne sestre in šolo. Odprta je bila za otroke vseh veroizpovedi. Skrbele so za reveže, izgnance, tujce ter dnevno nahranile več kot 60 ljudi. Sestra Antonija je bila tiha, umirjena in modra, pravi vzgled delavnosti in pobožnosti. Njeno geslo je bilo: »Hudo vrni z dobrim.«
Leta 1941 so Marijin dom na Palah napadli četniki. Sestre so bile zbrane okrog pisatelja – duhovnika Ksaverja Meška. Četniki so samostan oropali in ga zažgali, sestre pa v ledeni zimi, pri – 20° C, slabo oblečene in obute odgnali proti 65 km oddaljenemu Goraždu. Tam so jih zaprli v drugo nadstropje vojaške kasarne. Ko so jim pijani četniki hoteli storiti silo, so poskakale skozi okno in se pri tem poškodovale. Četniki so jih pokončali z meči in noži, njihova trupla pa so bila vržena v Drino.
24. 9. 2011 so bile Drinske mučenke razglašene za blažene, med njimi naša Suhokranjka Jožefa Fabjan – s. Antonija.
V žužemberški cerkvi je posebna kapela s sliko blaženih Drinskih mučenk, delo slikarja Tomaža Perka. Spomin nanje je tudi v cerkvi sv. Martina v Velikem Lipju, v kapelici v Sr. Lipovcu pa je spominsko sliko blaženih Drinskih mučenk s sestro Antonijo v ospredju naslikal slikar – samouk Martin Blatnik. V Sr. Lipovcu živi njena nečakinja ga. Marija Hren.
V Muzeju znanih Suhokranjcev ima sestra Antonija spominsko ploščico (l. 2012).

(Skupno 165 obiskov, današnjih obiskov 1)
Veščine

Objavljeno

13. 11. 2013

Dostopnost