Select Page

Jože Kastelic – gospodarstvenik

Jože Kastelic (Žvirče, 1920 – Toronto, 2011), gospodarstvenik, domoljub

Jože Kastelic je bil rojen 19. 3. 2020 v Žvirčah kot najstarejši v družini z 11 otroki. V OŠ je hodil v Žvirčah; zaradi očetove bolezni je moral šolanje večkrat prekiniti in pomagati pri delu na kmetiji. Zgodaj je pokazal svoje poslovne sposobnosti. Kupoval je gobe, robide, živino in jih prodajal v Kočevju in Dobrempolju.

Med vojno je doživel kot mlad fant veliko hudega: kot vaški stražar je branil dom, bil ujet in se po srečnem naključju rešil ter se pred koncem vojne umaknil na Koroško. L. 1948 je prišel golih rok, brez znanja jezika, v Kanado. Zaposlil se je pri železnici. Ker je bil zelo sposoben in delaven, je kmalu začel s svojim gradbenim podjetjem. Kupoval je

stare hiše in gradil nove. Pri tem je zaposloval predvsem slovenske delavce in z njimi zelo lepo ravnal. Veliko denarja je daroval slovenski skupnosti v Kanadi in cerkvi. – Za Slovence je zgradil letovišče, dom starostnikov Lipa in dve cerkvi. Z zavzetostjo je podpiral tudi Slovenijo.

Bil je med ustanovnimi člani Slovenskega kongresa, Vseslovenskega kulturnega odbora, Kanadsko – slovenske gospodarske zbornice, eden od direktorjev radia Glas kanadskih Slovencev. Vsestransko je pomagal krajanom rodnih Žvirč, Škofovim zavodom in časopisu Slovenec. Kot človek, ki je iz revnega begunca postal ugleden gospodarstvenik, podpornik slovenstva v Kanadi in Sloveniji ter dobrotnik, je dobil številna priznanja in odlikovanja: zlato jubilejno medaljo kraljice Elizabete za zasluge za Kanado, častni znak svobode RS, zahvalo za pomoč ob agresiji na RS, odličje sv. Jožefa, papeževo odlikovanje sv. Gregorija Velikega in zlati grb Občine Žužemberk. – Pokopan je v Torontu.

V Suhi krajini in drugod živijo njegovi sorodniki. Med znane Suhokranjce je bil uvrščen l. 2015.

Leta 2017 je OŠ Prevole Jožetu Kastelicu postavila spominsko ploščo in o njem izdelala raziskovalno nalogo.

Predvidoma leta 2018 bo dobil v Parku znanih Suhokranjcev bronasti relief.

(Skupno 732 obiskov, današnjih obiskov 1)
Veščine

Objavljeno

6. 11. 2018

Dostopnost