Select Page

Alojzi Zupanc

zupanc
(Znojile pri Krki, 1893 – Šmihel, 1974), župnik, krajevni zgodovinar in ljudski prosvetljitelj

Rojen je bil v številni družini mlinarja in žagarja, Špančevega Janeza, in materi Micki. Šolal se je v Škofovih zavodih v Šentvidu pri Ljubljani, vpisal se je v bogoslovje in bil l. 1917 posvečen v duhovnika. Duhovniško službo je opravljal v Dolenjskih Toplicah in v Žužemberku, l. 1923 pa je postal upravitelj župnije v Šmihelu, kjer je ostal do svoje smrti l. 1974.
Prizadeval si je za napredek Suhe krajine: zaslužen je za izgradnjo vodovoda in elektrifikacijo, bil med ustanovitelji Gasilskega društva Šmihel, vodil nadzidavo šole v Šmihelu, sodeloval pri gradnji betonskih mostov v Žužemberku in Šmihelu, cest in zdravstvenega doma v Žužemberku. Bil je izvrsten poznavalec zgodovine Suhe krajine. Z najdbami je bogatil muzejsko zbirko v Novem mestu. Številni rokopisi s popisom zgodovinskih dogodkov še čakajo na izid. L. 1988 je v Bounes Airesu izšla Zgodovina Ajdovca, ki jo je na podlagi Zupančevih podatkov priredil Janez Dolinar.
Za znanega Suhokranjca je bil razglašen l. 2006. Krajani Šmihela so l. 2008 ustanovili Kulturno – športno društvo »Alojzij Zupanc« in pred cerkvijo postavili njegov doprsni kip, delo umetnostnega kovača Roberta Strune.

(Skupno 1.277 obiskov, današnjih obiskov 1)
Veščine

Objavljeno

17. 11. 2010

Dostopnost