Select Page

Anton Jug

anton jug

Anton Jug (Solkan, 1878 – Plešivica pri Šmihelu, 1943), ljudski slikar

 

Anton Jug se je rodil l. 1878 v Solkanu pri Gorici. Njegova življenjska pot je bila tragična. Menda je študiral za duhovnika. Bil je vojak na soški fronti. Po končani 1. sv. vojni ni hotel pod Italijo, zato je postal begunec. V taborišču se je poročil z Bovčanko Ano Durjava; imela sta dve hčerki. Družina se je zatekla k sorodnikom v Staro vas pri Šentjerneju. Zaradi revščine in nesporazumov je Jug zapustil družino in se kot nabožni slikar – samouk začel preživljati v Suhi krajini.

Poslikal je številne kapelice in znamenja (na Ajdovcu – 4, na Valični vasi, v Drašči vasi, v Malem Lipovcu, na Selih, v Gorenjem Podšumberku, na Grintovcu in drugod); cerkve (v Ambrusu, na Sela Šumberku, na Plešivici – cerkev sv. Katarine). Posebnost Jugove ustvarjalnosti so notranje in zunanje poslikave različnih stavb (domačij, gasilskih domov, gostiln, trgovin). Med najlepše sodita poslikava Jurčičeve sobe pri Obrščaku na Muljavi ter gostilniške sobe na Pajčni.

Motivi njegovih poslikav so svetopisemski (sv. Florjan, mati božja z Jezusom, sveta družina, angeli, Anton Puščavnik in drugi) ter uporabno označevalni – ljudski (sončna ura, tehtnica, vinska trta, par konj idr.).

Evidentiranih je nad 70 poslikav na suh omet. Mnoge so žal izgubljene zaradi nestrokovne restavracije ali rušenja objekta.

Anton Jug je bil izobražen, nadarjen, pošten in skromen, a brezdomec, ki je slikal za hrano in prenočišče. Umrl je l. 1943 na Plešivici, pokopan pa je v Šmihelu. Njegova ljudska slikarska ustvarjalnost je del kulturne dediščine v Suhi krajini.

Za znanega Suhokranjca je bil razglašen leta 2014.

(Skupno 251 obiskov, današnjih obiskov 1)
Veščine

Objavljeno

26. 8. 2016

Dostopnost