Select Page

V torek, 15. 6. 2021, smo imeli učenci 7. razreda tehniški dan oz. zaključno ekskurzijo v Škocjanske jame in Kobilarno Lipica. Bilo je nepozabno!

Najprej smo se z avtobusom odpeljali v Škocjanske jame, kjer smo imeli voden ogled z vodičko. Povedala nam je, da so jame unikaten naravni pojav in so delo reke Reke. Prekrasne dvorane so okrašene s kapniki, za katere je znano, da potrebujejo približno 100 let, da zrastejo za 1 cm. Tu smo prehodili več kot 3 km in premagali 860 stopnic (ja, šteli smo jih)! Bilo je zanimivo in res vredno ogleda. Izlet smo nadaljevali z ogledom Kobilarne Lipica, kjer imajo eno najstarejšo kulturno pasmo konj – lipicanca in je največja kobilarna z lipicanci na svetu. Sprejela nas je vodička Viktorija in nam predstavila kratko zgodovino kobilarne. Vedno sem mislila, da je lipicanec bel, visoko šolan jahalni konj, a sem se motila, saj so sive barve, skotijo pa se temni. Zelo zanimiv mi je bil podatek, da so lipicanci ločeni po starosti in spolu ter da imena dobijo tako po očetu kot tudi  po materi. Lipicance smo si ogledali tudi v živo, ravno pri hranjenju. Vodička je poudarila, da moramo biti v njihovi bližini tiho, saj imajo dobro razvit sluh. Pomemben je tudi stik s konjem. Približamo se mu tako, da dlan stisnemo v pest ali ga pobožamo po ličnicah.

Na koncu smo pojedli malico, si kupili spominke in sladoled. Vožnja za nazaj je hitro minila, saj smo si pripovedovali šale, peli, se smejali ter celo napovedovali vreme, kot vremenarji na 24 ur 😉 Vreme bo od danes naprej sončno in jasno, zato si privoščite počitek in obilico sladoleda – zaslužite si! Počitnice – prihajamo 😊

Lana Štrasberger, 7. b

 

V torek, 15. 6. 2021,  smo se učenci 7. razreda odpravili na zaključno ekskurzijo v Škocjanske jame in v Kobilarno Lipica. V Škocjanskih jamah smo videli veliko kapnikov. Meni je bil najbolj zanimiv kapnik, ki je visok 15 metrov. Pot čez jamo je bila dolga, z veliko stopnicami, tako da smo bili že pošteno utrujeni, ko smo zapustili jamo. Potem pa nas je pot vodila do Kobilarne Lipica. V Kobilarni smo izvedeli marsikaj zanimivega, kot npr. da se lipicanci skotijo črni in postanejo beli šele, ko odrastejo. Videli pa smo tudi ponije, ki so bili zelo prikupni. Po napornem dnevu pa smo se z obilico novega znanja in polni lepih vtisov vrnili domov. Spoznali pa smo še en delček naše prelepe Slovenije.

Hana Turk, 7. a

Fotografije: Sanja Nose in Darja Sedaj

 

 

 

 

(Skupno 236 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost