Select Page

V četrtek, 24. 10. 2019, smo se učenci 4. in  5. razreda z učiteljico nemščine podali na  kulinarično popotovanje po kuhinjah Evrope, dejavnosti v okviru razširjenega programa šole.

Prvega dela popotovanja se je udeležilo 14 vedoželjnih učencev in navihana lutka Fritz, ki je s svojo igrivostjo poskrbela za obilo smeha. V uvodnem delu smo ob fotografijah iz Nemčije, Avstrije in Švice spoznavali lepote nemško govorečih dežel in izgovarjali prve nemške besede. Še posebej se nam je vtisnila v spomin podoba devetletne deklice  Mercédès Jellinek, po kateri so dobili ime znameniti nemški avtomobili znamke Mercedes. Da je učenje nemščine zanimivo in nič kaj težko hkrati, smo spoznavali tudi ob germanizmih, ponemčenih besedah, s katerimi se srečujemo na vsakem koraku in nam zato niso tuje. Veseli, da nemško že skorajda znamo, smo se podali v učilnico za gospodinjstvo, kjer smo po receptu v nemškem jeziku pripravili avstrijsko poslastico Kaiserschmarrn ali cesarski praženec. Naloga sploh ni bila težka, saj je v receptu mrgolelo germanizmov. Besede kot cukr, vaga, puter, taler, beštek, šefla … so bile mala malica za nas – tako kot  šmorn, ki nam je odlično uspel!

S polnimi želodčki smo se vrnili v učilnico za tuje jezike, kjer smo se razveselili novih izzivov.  Pozdravi, osnovne pogovorne fraze, barve, števila do 10 in nemška abeceda so bili prvi cilji, ki smo jih usvojili. Zavzeto smo reševali učne liste, če pa je kakšna naloga postala pretrd oreh, nam je Fritz rade volje priskočil na pomoč. Vse dokler se ni dan prevesil v noč – takrat smo spustili platno in uživali ob kratkih filmih z lutko Socke in poskočnih melodijah otroške glasbene skupine Lichterkinder in njihove pesmi Große Chaoten.

Potovanje smo zaključili z ogledom posnetka o najlepših mestih Evrope, ki hkrati predstavlja uvod v drugi del delavnice v februarju 2020, ko bomo okušali še druge države Evrope.

Delavnica nam je bila zelo všeč, saj smo brez težav sledili razlagi in nalogam. Vsebine so bile zelo zanimive in nam bodo koristile tudi pri pouku drugih predmetov. Še posebej nam je bilo všeč, ko smo pisali v zvezke, kuhali in pokušali jed, ki smo jo sami pripravili.

 

Bis bald!

 

Zapisala in fotografirala: Mija Penca Vehovec, prof.

 

(Skupno 302 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost