Select Page

Kar 8 igralcev OŠ in OK ŽUŽEMBERK se je uvrstilo v reprezentanco Dolenjske, ki sta jo vodila novomeški trener Andrej Prah in naš Miha Plot. Andrej je napisal tudi članek v nadaljevanju.

V ponedeljek in torek, 25. in 26. 2. 2019, so v Športni dvorani Planina v Kranju starejši dečki regijske reprezentance Dolenjske ubranili lanski naslov prvakov regij. Drugo mesto so osvojili dečki iz Štajersko/Pomurske regije, tretje mesto so osvojili dečki Primorske regije, četrta je bila Ljubljanska regija, peta Koroško/Celjska in šesta Gorenjska.

Dolenjci so v ponedeljek odigrali dve tekmi. Najprej so v postavi Travnik Mohor (Žužemberk), Jure Kocjančič (Žužemberk), Luka Rejc (Mokronog), Patrik Grebenc (Mokronog), Jaka Radoš (Novo mesto), Borut Hočevar (Novo mesto), Urban Tomšič (Kostanjevica), Jure Kalan (Kočevje) in Rok Drobnič (Kočevje) z 2 : 0 v nizih premagali Gorenjsko regijo.

Podrobni rezultati: http://www.oktriglav.si/regije-2019/

V drugi tekmi, ki je glede na odigrane tekme ostalih ekip upravičeno dobila naziv finale pred finalom, pa je udarna postava Dolenjske, ki jo je sestavljala sedmerica odbojkarjev iz Žužemberka, blokerja David Pajnkiher in Tomaž Novak, sprejemalca Jure Legan in Nejc Suhadolnik, korektor Jure Kocjančič, organizator igre Mohor Travnik ter libero Gašper Longar izgubila z 1 : 2 proti Štajersko/Pomurski regiji. V izenačenem prvem nizu glede učinkovitosti napadalcev obeh ekip je zmagovalca tega niza odločilo bolj učinkovito izvajanje začetnih udarcev Štajercev, kjer se je v sredini niza odlikoval Niko Kovačič s skok servisom ter Klemen Novak s float servisom. Dolenjska sprejemalska vrsta je imela pri tem velike težave. Nato so se pojavile še nepotrebne napake v napadu oziroma v napadalnih akcijah Dolenjci niso poiskali učinkovitejši način.

Drugi niz so bolje začeli Dolenjci, ki so že v sredini niza povedli za 7 točk. Popravili so učinkovitost v bloku ter z bolj raznovrstno igro v napadu lažje nizali točke. Dolenjci so ritem igre obdržali do zmage v drugem nizu.

Tudi v tretjem nizu so bolje začeli Dolenjci toda za višjo prednost kot dveh točk pa nekako niso našli potrebne koncentracije, manjkala pa je tudi raznovrstnost napada iz drugega niza. Z borbenostjo v obrambi so Štajerci predvsem prek najučinkovitejšega napadalca Roka Bračka zasukali izid ter od zaostanka s 7 : 9 prešli v vodstvo s 13 : 10. Pri izidu 10 : 11 je trener Andrej Prah vzel prvi odmor, takoj nato, po grobi napaki v napadu za vodstvo Štajercev z 10 : 12 pa je želel vzeti še drugega, toda prvi sodnik je bil 100 % prepričan, da je ekipa Dolenjske že imela dva odmora (čudno saj je Dolenjska vodila ves čas do izida 9 : 8 ali pa je bil izid izenačen (4 : 4, 6 : 6, 9 : 9, 10 : 10). Kljub požrtvovalni igri v obrambi so Dolenjci zaradi neučakanosti in tudi nekaterih paničnih in nepotrebnih reakcij pripomogli, da so Štajerci dobili ta tretji niz ter odšli na počitek kot zmagovalci.

In pred nočnim »počitkom« je sledil eno urni sestanek…

Naslednji dan so v polfinalni tekmi Dolenjci z žužembersko postavo premagali Primorsko regijo, ki je bila sestavljena zgolj iz igralcev odbojkarskega kluba Salonita. Izid je bil 2 : 0 v nizih toda zmaga niti malo ni bila priborjena lahko. »Salonitovci« so tekmo odigrali pogumno. Poizkušali so z njihovim najmočnejšim orožjem – servisom streti sprejemalsko vrsto Longar, Suhadolnik, Legan. To bi jim skoraj uspelo toda organizator igre Mohor Travnik je bil na to pripravljen. Tako je unovčil svojo hitrost in gibljivost ter mnogo slabših sprejemov prelevil v uspešne napade prek Nejca Suhadolnika, Jureta Kocjančiča, nekaj manj vendar ob koncu 2. niza odločilno dvakrat zapored prek Jureta Legana, še prej pa tudi prek obeh blokerjev – Tomaža in Davida. Na drugi strani so Žužemberčani odgovorili z usmerjenimi servisi na sprejemalca Primoža Jeklina, ki je imel prav tako nekaj težav s sprejemanjem, libero Grega Okroglič pa je bil za Dolenjce »nezanimiv« zaradi odličnega sprejemanja prvega dne. Primorci so z usmerjenimi, raznovrstnimi in natančnimi napadi skoraj uspeli zasukati izid toda prav tisti igralci Dolenjske, ki so nekako v obrambnih akcijah veljali za manj učinkovite, so se ta dan bolj izkazali. Po parketu je bila zaradi silne požrtvovalnosti prelita tudi žužemberska kri.

Po tekmi je sledil praktični del iz prve pomoči – saniranje odrgnin na obeh kolenih korektorja Jureta.

Finalna tekma med Dolenjsko in Štajersko/Pomursko regijo se je pričela popoldan na centralnem igrišču pred 300 gledalci.

V 1. nizu so Dolenjci nekako nadzirali začetno prednost dveh točk. Toda nekajkrat so tudi nespametno zapravili lepe priložnosti za povišanje vodstva. Pri izenačenju na 15. točki je po servisih Jake Iršiča sledil sprejemalsko – napadalni mrk Dolenjcev. Štajerci so povedli s 15 : 18! Ob nadaljnji izenačeni igri obeh ekip v napadu in sprejemu so tudi tokrat Štajerci osvojili prvi niz – 21 : 25.

Nato pa kopija drugega niza iz prejšnjega dne: Dolenjci so zaigrali bolj raznovrstno v organizaciji napada, vidno so popravili igro v bloku (!!) in igro blok – obrambe (!!). Servisi so našli najmanj spočitega igralca nasprotnikov in Dolenjci so s prepričljivih 25 : 16 vrnili tekmo na izhodiščno točko.

Tretji niz: Obe ekipi odigrata odlično v obrambi in napadih. Nobena ekipa ne stori napak na sprejemu – 5 : 5. Nato pa »kr neki«, kar nista načrtovala ne prvi trener Dolenjcev Andrej Prah, ne njegov, s pogostimi individualnimi nasveti igralcem, pomočnik Miha Plot: Bloker Tomaž Novak servira na Roka Bračka (je bilo sicer omenjeno na sestanku vendar to ni bil sklep – očitno pa se Tomažu ta ideja ni zdela nemogoča), najnevarnejšega napadalca Štajercev, ki je praktično prejšnji dan v napadu uspešno odigral delno simultanko ob zmagi nad Dolenjci! Rok je bil zato kar malo presenečen, morda tudi malo utrujen. Najprej sta ga v bloku zaustavila Kocjančič in Pajnkiher, v drugem napadu Bračka je žoga odletela nekaj decimetrov izven bočne linije, ob tretjem napadu, ko je Tomaž tretjič s servisom ponovno zadel Bračka, pa je po pasivnem bloku v obrambi uspešno odreagiral Nejc, kot blisk je hitro pritekel Mohor, ki je odlično zaposlil Jureta, ta pa je poslal žogo po ostri paraleli v polje Štajercev za 8 : 5.

Po menjavi polj so tako motivirani Dolenjci nanizali še dva pomembna bloka, Mohor pa je nadaljeval z nepredvidljivimi podajami prek prav vseh napadalcev prednje linije. po grobi napaki v napadu za znižanje Štajercev na 13 : 10 je sledil odmor Dolenjcev. Po odmoru je Mohor odlično izvedel servis, po katerem je Gašper Longar, ki je to tekmo odigral odlično v primerjavi s prejšnjimi tekmami, ponovno uspešno ukrotil napad Bračka, Jure Kocjančič pa je izkoristil dobro podajo Mohorja za vodstvo s 14 : 10. Potem pa ponovitev zadnje točke izpred šestih let, ko je Anže Borin, prav tako v vlogi podajalca uspešno serviral za zmago Dolenjcev na Turnirju regij 2013 v Šempetru: Mohor Travnik je izvedel uspešen float servis, ki je končal po zapozneli reakciji libera Štajercev na štirih metrih – 15 : 10 in Dolenjci so se veselili naslova prvaka turnirja regij.

Za najboljšega igralca turnirja je bil proglašen Mohor Travnik, kar je nekakšen pokazatelj, da so prav vsi igralci udarne sedmerice Dolenjske odigrali odlično in med njimi je pač s svojimi raznovrstnimi natančnimi podajami Mohor deloval kot nekakšen dirigent usklajenega orkestra. Preostali igralci Dolenjske so pomagali k uspehu z uspešno igro v prvi tekmi prvega dne, saj so s tem pripomogli k boljši regeneraciji nekaterih žužemberskih igralcev, ki sicer trenirajo v svojem klubu kar pri več selekcijah, prav tako pa so s svojim neprestanim navijanjem in spodbudami držali moralo sedmerice na visokem športno-tekmovalnem nivoju.

Upajmo, da bo kdo od igralcev Dolenjske nadaljeval vsaj del svoje kariere v MOK Krki.

Zapisal: Andrej Prah

(Skupno 266 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost