Select Page

V okviru dneva slovenske hrane, ki ga je razglasila vlada Republike Slovenije, poteka v šolah in vrtcih po Sloveniji projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, in ga obeležujemo tretji petek v novembru. Opominja na pomen polnovrednega zajtrka ter zdrave prehrane, hkrati pa otrokom zagotavlja hrano iz lokalnega okolja. Tudi tokrat so vsi predšolski in osnovnošolski otroci pozajtrkovali tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga sestavljajo: maslo, mleko, pirin polnozrnati kruh, med in jabolko.

Med smo imeli iz šolskega čebelnjaka Medo, nekaj pa so nam ga donirali tudi lokalni čebelarji (Mihael Potočar, Roman Setnikar, Jože Hrovat, Ciril Glavič).

Pirin polnozrnati kruh nam je dostavila pekarna Iz krušne peči. Jabolka smo imeli od lokalnega pridelovalca – Andreja Košička. Maslo in mleko nam je dostavila kmetija Maver iz Zagradca.

Na Osnovni šoli Žužemberk in v Vrtcu Sonček, smo se v tednu pred tradicionalnim slovenskim zajtrkom (11.11.-15.11.2019) posvetili zdravemu prehranjevanju ter slovenski hrani. Na šoli so v vseh oddelkih potekale številne aktivnosti, ki so se odvijale v okviru pouka, pri razredni uri ali kot dnevi dejavnosti.

Aktivnosti, ki so potekale na naši šoli in v vrtcu:

– pogovori in kvizi o zdravi prehrani,

– pogovori o pomenu zajtrka, kulturi prehranjevanja, pomenu lokalno pridelanega sadja in zelenjave, lakoti po svetu,

– obisk kmetije Maver v Zagradcu,

– obisk sadovnjaka v Žužemberku,

– obisk čebelnjaka Meda na PŠ Dvor,

– peka tradicionalnih jedi,

– postavitev stojnice s tradicionalnimi jedmi, ki so jih učenci poskušali,

– izdelava plakatov, panjskih končnic in pogrinjkov,

– ogledi filmov,

– peka medenjakov,

– izdelava jabolčnega soka,

– obisk šolske kuhinje in pogovor s kuharicami

– peka kruha, za namen zajtrka,

– petje pesmi »Čebelar«,

– okrasitev igralnic in učilnic.

V Stari šoli so v sklopu čebelarskega krožka in sodelovanja z čebelarskim društvom Straža-Dolenjske Toplice, postavili čebelarsko razstavo, ki sta jo pripravila predsednik omenjenega društva, gospod Tone Andrejčič in čebelar Mihael Potočar. Povezava do članka gospoda Roka Noseta v Dolenjskem listu:

https://www.dolenjskilist.si/2019/11/15/228745/novice/dolenjska/Ob_maslu_in_medu_se_kruh_ki_so_ga_spekli_sami/

Radi bi se zahvalili vsem našim kmetijam ter kmetijskim in živilskim podjetjem, ne samo za zajtrk, ampak za vso hrano. S svojim delom in vztrajanjem na zemlji nam mize bogato oblagajo in zagotavljajo poseljeno podeželje in poglede ob katerih nam zaigra srce in se spočijejo oči.

HVALA ZA NAŠ SUPER ZAJTRK!

(Foto: Nina Kocjančič-šola in Rok Nose-vrtec)

Nina Kocjančič

(Skupno 577 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost