Select Page

Razstava »BARVE ŽIVLJENJA«

Adela Margita Petan je ljubiteljska slikarka, ki je na svoji ustvarjalni poti razvija raznolike likovne izraze. Ko se je pred leti z vso dušo, veseljem in izjemno ustvarjalnostjo ter predanim delom posvetila umetnosti, najbrž še ni vedela, da bo le-ta postala temeljna dejavnost v njenem življenju. Ali pač, kajti že od mladih dni si je želela, da bi zanjo imela čas. V ustvarjalnosti je živahna, raziskujoča, pogumna ter močno natančna. Predvsem si je za svoj razvoj postavila izjemno visoke kriterije. Umetnost ni le dodatna dejavnost, temveč je temelj, na katerem gradi svojo ustvarjalno pot, s katero se razvija prav na vseh življenjskih področjih. Za sabo ima že številne samostojne in skupinske razstave. Sodeluje na vseh razpisih JSKD RS in OI Ivančna Gorica ter drugih organizatorjev širom Slovenije. Udeležuje se različnih natečajev, likovnih kolonij in extemporov. Konstantno se izobražuje in preizprašuje meje slikarstva, posameznega platna ter postavitev slik v prostor. Njena najnovejša dela so posebno presenečenje. Abstraktno zajema sprva z linijo in točko ter nadaljuje z dekorativnimi in zapletenimi kompozicijskimi idejami. Slike so postale vir in izvir simboličnih oblik, eruptivnih nanosov barve in ekspresivnosti izraza. Živi in ustvarja v Ivančni Gorici.

Joanna Zajac-Slapničar je akademska slikarka. Študij slikarstva je diplomirala na Poljskem na Akademiji za likovno umetnost. Leta 2007 je bila sprejeta v ljubljansko društvo likovnih umetnikov ter na podiplomski študij na akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Samostojno je razstavljala na Poljskem, Italiji, Švici in Sloveniji. Med delovanjem v Sloveniji je razstavljala v prostorih Univerze v Ljubljani, Moderni galeriji, Štanjelu, na Jurčičevi domačiji na Muljavi, Mestni knjižnici Grosuplje in drugod. Dejavno se udeležuje na mednarodnih in slovenskih natečajih, kolonijah in ekstemporih. V svojih delih zrcali svet, v katerem živi. Njen navdih je življenje samo, mali utrinki vsakdanjosti, drobne prigode, podobe njene družine in ljudi, ki so ji blizu. Kot vsa njena dela, tudi te slike odlikuje pretanjen občutek za barve, učinkovita preprostost oblik in intimna vsebinska pripoved. Njene oblike so na videz poenostavljene in preproste, v resnici pa so dobro premišljene in trdno zasidrane v natančno usklajenih kompozicijah. Njene figure bi bile lahko bežne sence, motne in zmuzljive, če njihovo gibanje ne bi bilo tako resnično in njihova snovnost tako povedna. Njeni otroci so živi, razigrani in radovedni raziskovalci svojega sveta. Barve; tople, žive, a uporabljene na nežen, občuten način, ki vnašajo v te male likovne svetove občutek svetlobe, optimizma in veselja do življenja.

Razstava, ki bo na ogled do 29.2. 2016, je  postavila in oblikovala likovnica M. Mlakar. Ogled je možen med delovnim časom šole. Oglasite se v tajništvu. Prisrčno vabljeni!

Zapisala: Maja Mlakar

(Skupno 64 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost