Select Page

Riba, ribič, ribolov in reka Krka so bili osrednja nit naravoslovja v sedmem razredu. Ker smo leta 2017 v sklopu projekta Kulturna dediščina spoznali, da nas člani RD Novo mesto lahko veliko naučijo in o marsičem podučijo, smo jih povabili k urama naravoslovja. V sklopu rednih ur in vsebin po učnem načrtu je tekla beseda predvsem o ribah, ribolovu in ekološkem vedenju do narava. Učenci so se naučili, katere ribe so značilne za reko Krko, razlike med salmonidnimi in ciprinidnimi vrstami, ob trofeji sulca dele ribe, razvoj ribe od ikre do mladice, ribiško opremo, načine lovljenja in odgovornosti ribiča do reke. G. Drago Piškur in g. Vlado Špelič sta dolgoletna člana ribiške družine Novo mesto in hkrati tudi člana pododbora v Žužemberku. Učence sta s svojim znanjem in čutom do narave popeljala skozi zanimiv vodni in obvodni svet naše zelene lepotice Krke. Ob tem sta mlade nagovorila, da narava v bližini njihovih domov ponuja številne zanimivosti za koristno in zdravo preživljanje prostega časa ter da naj računalnike in telefone zamenjajo za raziskovanje le-te. Hvala, da sta si vzela čas in prenesla znanje ter izkušnje na naše učence.

Nekaj vtisov učencev:

– Všeč mi je, ker imam rad ribe. Zelo so zanimive, veliko vrst jih je. Naučil sem se, katere so največje in najbolj nevarne.

– Bilo je zelo zanimivo, saj smo se veliko novega naučili. Spoznala sem vrste rib, kako se včlaniti v RD in načine lovljenja. Spoznali smo Krko in ribe v njej.

– Bilo mi je zelo zanimivo, sam sem izvedela nekaj novih podatkov, npr. kakšen je razvoj rib. Všeč mi je bilo, da sta s seboj prinesla veliko pripomočkov, da smo si lažje predstavljali.

– Veliko rib je ogroženih, ribe imajo škrge, sulec je kralj voda, so različni tipi ribolova, ribe imajo plavuti.

– Zanimivo, da ne smemo rib iz akvarijev spuščati v reko. Skrbela bom za naravo, ker želim obdržati življenje lepo. Doma imam njihovo igro človek ne jezi se, knjige o ribolovu in ribiško palico. Predstavitev mi je bila všeč.

– Kralj voda je sulec. Som je največja evropska riba. Ribe se lovi samo z dovolilnico.

 

Zapisali: učenci 7. a in 7. b, Klara Legan, prof.

Foto: Helena Smrke, ROID

(Skupno 185 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost