Select Page

Prvi petek v maju je ekipa 8. r. res prišla na Bled, žal nam vreme ni bilo usojeno, so pa si nekateri kljub vsemu privoščili znano sladico, ki pa je postala pregrešno draga.

V sklopu tehniškega dne smo se 38 osmošolcev in trije spremljevalci odpeljali proti Gorenjski. Prva postaja je bila Vrba, rojstna hiša našega največjega pesnika. Prešernova domačija bo zagotovo ostala v spominu učencev po zelo duhovitem vodenju, vodič jih je večkrat glasno nasmejal in verjetno vam bodo doma razložili, kako so odrasli včasih spali na tako majhnih posteljah, otroci pa celo na klopeh ali na mizi, kjer so mesili kruh. In Gorenjcev ne bomo več imeli za »uhrne«, temveč varčne.

Druga destinacija je bila sosednja Žirovnica, kjer smo si ogledali rojstno hišo Prešernovega prijatelja Matije Čopa, sicer moža štirih poklicev in 19 jezikov. Tam smo si ogledali tudi slovenski videoposnetek Ni ga lepšga kraja, v katerem smo poleg že omenjenih spoznali tudi nekaj o življenju  in delu drugih pomembnih mož tega dela Gorenjske: pisateljev Frana Saleškega Finžgarja in Janeza Jalna ter čebelarja Antona Janše. Ogledali smo si Čopovo spominsko sobo ter muzejsko sobo o Ajdni, ki velja za eno izmed najbolj skrivnostnih poznoantičnih najdišč na Slovenskem.

Za konec pa smo prihranili eno večjih turističnih biserov Slovenije – Bled. Žal nam vreme ni bilo naklonjeno, so pa učenci vseeno razposajeno peli na poti domov in tako stekli zasluženemu vikendu naproti.

Zapisala: Sanja Nose

Fotografije: Sanja Nose, Darja Sedaj

(Skupno 306 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost