Select Page

Spoštovani starši!

V primeru, da se bo okužba z novim korona virusom pojavila tudi v naši šoli oziroma naših krajih, se šola pripravlja na to možnost in sprejema potrebne ukrepe.Pri preprečevanju in omejevanju širjenja okužbe potrebujemo in pričakujemo tudi vaše sodelovanje.

 • Poskrbite, da si otroci tudi doma pogosto in pravilno umivajo roke z milom in vodo (po kašljanju, kihanju, brisanju nosu, pred jedjo, po uporabi stranišča, po igri v naravi in po vsakem umazanem delu). Umivanje z milnico je potrebno po dlaneh, na zgornji strani rok, med prsti in za nohti). Po umivanju z milom (vsaj 30 s), je potrebno roke dobre sprati in jih obrisati do suhosti.
 • Opozarjajte jih, da kašljajo in kihajo v robček ali zgornji del rokava, če nimajo robčka pri roki.
 • V šolo naj prinašajo svoje robčke, da jih imajo lahko vsak trenutek pri roki. Po enkratnem brisanju nosu naj jih takoj zavržejo.
 • Opozorite svoje otroke na higieno oblačil (puloverji, vrhnji deli trenirk padajo po tleh, kjer obležijo). Higiena oblačil je enako nujna kot redna higiena telesa.
 • Pomembno je tudi pravilno oblačenje glede na temperaturo – učenci pogosto hodijo po šoli in sedijo v učilnicah v kratkih rokavih (vsaka podhladitev telesa je večje tveganje za padec imunskega sistema in večjo dovzetnost za bolezen).
 • Poostrite zahtevo do higiene šolskih copat (s copati gredo na WC, v garderobo, v razrede…). Copate se mora v torbi prenašati v zanje namenjeni vrečki in biti morajo redno tedensko oprani).
 • Otroci naj v šolo do nadaljnjega, ne nosijo svojih igrač in drugih nepotrebnih predmetov.
 • Za boljšo telesno odpornost je pomembno, da otroci dnevno zaužijejo dovolj raznolike in zdrave hrane, imajo dnevno dovolj spanca in se zadržujejo v redno zračenih prostorih.
 • Znaki okužbe  so: slabo počutje, glavobol, utrujenost, povišana telesna  temperatura,  nahod  in  izcedek  iz  nosu, kašelj, pri težjih oblikah občutek pomanjkanja zraka.
 • V primeru suma na okužbo dosledno upoštevajte navodila pristojnih organov, o čemer vsakodnevno objavljajo preko medijev (po telefonu se posvetujte s svojim zdravnikom in sledite njegovim navodilom).
 • Ne pošiljajte bolnega otroka v šolo! Bolan otrok ne sme v šolo! Tudi če se pred odhodom v šolo kažejo milejši znaki obolelosti, naj otrok preventivno raje ostane doma. Če bo otrok zbolel v šoli, bo počakal v zato namenjenem prostoru, vi pa boste prejeli obvestilo, da ga odpeljete domov. Poskrbite, da bo otrok doma dobro okreval, preden se vrne v šolo. Naj ne prihaja v stik z zdravimi sošolci. Šolske obveznosti bo nadoknadil, ko bo ozdravel.
 • Opozorite otroke, da se v času tveganja nalezljivih bolezni izogibajo nepotrebnim telesnim stikom, kot so prijateljsko objemanje, rokovanje …

Kot sporoča Ministrstvo za zdravje, v Sloveniji ni razloga za preplah, a je kljub temu potrebno biti izredno previden.

Več o pojavu korona virusa in zaščiti si lahko preberete na https://www.nijz.si/sl/koronavirus-2019-ncov

KAJ JE KORONA VIRUS – APLIKACIJA                 KORONA VIRUS – UKREPI IN ZAŠČITA        NAVODILA – HIGIENA KAŠLJA            navodila_higiena-rok_splosna-javnost

(Skupno 262 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost