Select Page

To je mednarodni program raziskovanja in učenja, oblikovan za otroke stare od 9 do 16 let. V sezoni 2017/18 sodeluje že več kot 300.000 otrok iz 88 držav.Osnova programa sta raziskovanje in robotika, njegova posebnost vrednote – sodelovanje, deljenje, spoštovanje, odgovornost, samoiniciativnost in skupinsko delo. Delo po celotnem programu motivira mlade za tehniko, inženirstvo, naravoslovje, znanost, robotiko, uporabo tehnologij v koristne namene, matematiko in tudi umetnost. Pomembno je tudi to, da otroci pridobivajo kompetence znanja, ki jim bodo koristile na poklicni poti in v življenju. Sodelovanje v FLL nadgradi učene vsebine, jih pomaga osmisliti in jim doda praktično vrednost. Zaradi vsega naštetega smo se v šoli odločili, da program FLL ponudimo tudi našim učencem. Ker za sodelovanje v tem projektu predvsem v prvem letu predstavlja velik strošek, smo se obrnili za pomoč na več naslovov, vendar so imeli za to posluh le v podjetju KEKO Oprema d.o.o., ki nam je s svojim prispevkom omogočilo nakup kar treh kompletov in dodatne opreme in Občina Žužemberk, ki je prispevala za en komplet. V začetku šolskega leta so se zainteresirani učenci in učenke zbrali na prvem srečanju in s somentorjem Larsenom sva pričela z delom. S časom se je izoblikovala skupina desetih učencev in učenk, ki je zagnano pričela z delom. Izziv letošnje sezone je ŽIVA VODA. Ekipa si je nadela ime Drzni robotki, za katerega sta marljiva učenca, Jaka Setnikar in  Gašper Petje, ki sta najmlajša v naši ekipi, izoblikovala logo. Določili so tudi vodjo ekipe – Lexi Cundrič, ki je učenka osmega razreda. Naloge so bile  hitro razdeljene in pričelo se je delo. Poleg  raziskovanja, programiranja, konstrukcije robotov in nastavkov, iskanja rešitev… smo veliko delali na vrednotah timskega dela. Skupina se je dobro povezala in prišel je čas za preizkus na regijskem tekmovanju, ki je bilo v soboto, 16. decembra, na OŠ Brežice. Kar osemnajst ekip iz vse Dolenjske in Posavske regije se je že ob 8. uri zjutraj zbralo na OŠ Brežice. S številnimi rekviziti in obilo dobre volje ter lepim uvodnim delom so se regijske kvalifikacije FLL Slovenija začele. Po treh preizkušnjah (predstavitev projekta, vrednot in tehničnim intervjujem) kar vse skupaj predstavlja 75% točk nas je čakala še tekma robotov (trije poskusi, kjer se upošteva največje število točk). Ob 16.15, ko je bila razglasitev rezultatov, je bilo malce napeto vzdušje, vendar ko smo zaslišali svoje ime ekipe, saj smo se  kot novinci uvrstili na seznam čakajočih ekip za v veliko finale. Veselje je bilo nepopisno.

Ponovno se je potrdilo to, da se trud vedno izplača.

Na koncu bi se rada zahvalila našemu velikemu sponzorju KEKO – OPREMA d.o.o., g. Ninu Primcu iz Dvora, ki nam je z analizami in razlago pomagal pri projektu; našemu hišniku Janiju Drabu za izdelavo FLL mize in prevoz na tekmovanje; vodstvu šole, ravnateljici Miri Kovač za posluh pri našem delu; somentorju Larsenu Cundriču za nesebično pomoč; vsem učencem, ki so sodelovali in še bodo pri projektu.

Člani ekipe Drzni robotki v sezoni 2017/18 so: Tilen Mišmaš, Maruša Tome, Jasmina Tome, Anej Novak Rozman, Jaka Setnikar, Lexi Cundrič, Nejc Kranjc, Tilen Kuhelj, Matic Lavrič in Gašper Petje.

Zapisala in fotografirala: mentorica ekipe Drzni robotki, Helena Smrke

(Skupno 134 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost