Select Page

V letošnjem šolskem letu smo se tudi na naši šoli začeli spogledovati s podjetnostjo in podjetništvom, saj menimo, da lahko prinese veliko uporabnega znanja tako za učence kot tudi za mentorje.

Prvi korak k temu smo naredili s sodelovanjem na 4-dnevnem projektu ZUIP – Z ustvarjalnostjo in inovativnostjo do podjetnosti, ki je drugi in tretji vikend v oktobru potekal pod okriljem Podjetniškega inkubatorja Podbreznik Novo mesto ter javne agencije Spirit Slovenija na Kmetijski šoli Grm in biotehniški gimnaziji . Sodelovalo je šest ekip, in sicer z OŠ Brusnice, OŠ Šmihel in OŠ Žužemberk ter gostujoče srednje šole. Učenci in mentorji smo dva petka in dve soboti preživeli ob ustvarjalnem mišljenju, novih izzivih, timskem delu in rahli utrujenosti, vendar tudi ob obilici zabave.

Prvo soboto smo šli sodelujoči tudi na teren – tokrat k nam, v osrčje Suhe krajine. V Žužemberku so nam vodilni v projektu dali izziv – na izbiro smo dobili dve propadajoči stavbi, za katere so učenci morali poiskati rešitev, kaj in kako bi na tem mestu naredili, zgradili ali prenovili, določili so bivšo usnjarno pod gradom ter zapuščen hlev v bližini gradu. Tako so morali mladi najprej ugotoviti, kakšen problem je tukaj navzoč, o tem povprašati tudi krajane in turiste, poiskati problemu ustrezno rešitev, določiti potencialne kupce oz. uporabnike, izdelati prototip zgradbe oz. dejavnosti, vzpostaviti stik z lokalnimi podjetji, obrtniki in naprej korakati po pravilih podjetništva.

Zaključni del je bila predstavitev projekta oz. t. i. »pitch« pred strokovno žirijo ter zagovor svoje ideje pred dokaj zahtevno trojico.

Predstavniki naše šole, Ekipa, da te skipa, to sta šestošolca Maj Š. in Žan P. ter devetošolci Lara L., Karmen T.  , Nuša G.  in Žan M., so se spomnili, da bi iz stare usnjarne in njene okolice naredili pustolovski park na temo grajsko doživetje, kjer bi povezali zabavo in zgodovino kraja ter poskrbeli za  nepozabno preživljanje prostega časa, nove zaposlitve, turistično promocijo kraja in še marsikaj. Žal je zdravje »skipalo« dva člana ekipe ravno pred zaključnim vikendom, so pa ostali suvereno predstavljali skupno idejo in naredili res izvirno maketo ter predvsem na svoje presenečenje zmagali!

Čestitke našim mladim »podjetnikom« in veliko dobre volje še naprej v naslednjih korakih, ki jih bomo v okviru istoimenskega krožka izvajali v nadaljevanju leta.

Mentorici: Helena Smrke, ROID; Sanja Nose, prof.

Zapisala in fotografirala: Sanja Nose, prof.

 

(Skupno 503 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost