Select Page

V okviru dneva slovenske hrane, ki ga je razglasila vlada Republike Slovenije, poteka v šolah in vrtcih po Sloveniji projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, in ga obeležujemo tretji petek v novembru. Opominja na pomen polnovrednega zajtrka ter zdrave prehrane, hkrati pa otrokom zagotavlja hrano iz lokalnega okolja. Tudi tokrat so vsi predšolski in osnovnošolski otroci pozajtrkovali tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga sestavljajo: maslo, mleko, črni kruh, med in jabolko. Med so nam donirali lokalni čebelarji (Mihael Potočar, Roman Setnikar, Jože Hrovat, Čebelarstvo Glavič, Jure Muhič in družina Muhič).

Na Osnovni šoli Žužemberk smo se v tednu pred tradicionalnim slovenskim zajtrkom (12.11.-16.11.2018) posvetili zdravemu prehranjevanju ter slovenski hrani. Na šoli so v vseh oddelkih potekale številne aktivnosti, ki so se odvijale v okviru pouka, pri razredni uri ali kot dnevi dejavnosti. Med aktivnostmi so bili pogovori o zdravi prehrani, pomenu zajtrka, kulturi prehranjevanja, pomenu lokalno pridelanega sadja in zelenjave, lakoti po svetu, obisk kmetije, sadovnjaka in čebelnjaka Meda na PŠ Dvor. Učenci 6.a in 6.b razreda so imeli tehniški dan in so pripravljali tradicionalne slovenske jedi ter spoznavali kulturo prehranjevanja in zapuščino naših prednikov.

Nina Kocjančič

(Skupno 99 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost