Select Page

V soboto, 11. 5. 2019, smo v šoli imeli delovno soboto. Namesto pouka smo imeli preventivno-izobraževalne delavnice  na temo varna pot. Animatorji z zavoda Varna pot so nam predstavili svoj program. Na zabaven način so nam predstavili, kako se moramo kot udeleženci v prometu vesti, da zagotovimo lastno varnost in varnost drugih. Povedali so nam veliko zanimivosti, ena izmed teh je ta, da ima pri 90 km/h ima človek, ki tehta 68 kg, skoraj 2 toni naletne teže, kar je ogromno. S seboj pa so imeli tudi očala, ki simulirajo pijanost. Večina animatorjev je udeležencev v nesrečah ali pa da so bili v njih udeleženi njihovi bližnji. Hčer predstavnika tega zavoda pa je v osnovnošolskih letih doživela hudo nesrečo. Pijani voznik brez vozniškega dovoljenja in neregistriranim vozilom je trčil vanjo s hitrostjo 79 km/h. To dekle je ob trku letelo nekaj 10 metrov.  Prisoten pa je bil tudi udeleženec izjemno hude prometne nesreče, gospoda Andrej Pegan. Predstavil nam je svojo zgodbo in posledice nesreče, kar je bilo precej pretresljivo. Menim, da se premalo ozavešča ljudi, kako je pomembna je varnost v prometu.

Tilen Gnidovec, 9. b

Na praktičnem delu so usposobljeni študentje – moderatorji Zavoda Varna pot po skupinah s socialnimi igrami, vodeno diskusijo in demonstracijo predstavili naslednje teme:

  • pomen varnostnih sistemov in možnih posledic neuporabe le-teh;
  • komunikacija v prometu, uporaba telefonov v prometu;
  • diskusija o naletnih težavah in reakcijskem času;
  • diskusija o odnosu do alkohola in drog ter nevarnosti tega za udeležence v prometu, preizkus pijanih očal.
  • Učence smo spodbudili, da se o tematiki varne mobilnosti pogovarjajo o domačem okolju, da s koristnimi informacijami in opozorili, ki so jih slišali, seznanijo tudi starše ter svoje brate in sestre. Predvsem pa, da upoštevajo cestna pravila.                                                                                                     Zapisala in foto: Helena Smrke

(Skupno 262 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost