Select Page


»Zajtrk z medom – super dan«
Tudi letos bomo na tretji petek v novembru, 20. 11., obeležili dan slovenske hrane in spremljajoči Tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ), ki bo letos že deseti po vrsti. Njegova izvedba bo zaradi epidemije covid-19 letos drugačna.
Glede na nepredvidljive razmere se letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk s sloganom »Zajtrk z medom – super dan!« ne bo izvedel po šolah in vrtcih kot v preteklih letih, temveč bo pozornost namenjena ozaveščanju in spodbujanju širše javnosti k obeležitvi dneva slovenske hrane tudi na način zajtrkovanja doma in v službenih kolektivih z izbranimi živili, in sicer kruhom, maslom, mlekom, medom in jabolkom.
Na naši šoli bodo potekale razne dejavnosti: likovno ustvarjanje na temo čebel, tradicionalnega zajtrka, pogovori v sklopu UOS, tematika o pomenu zajtrka, zdrave prehrane, prehranske piramide.

Letos imajo še večjo vlogo tudi starši in seveda vzgojitelji, da mlajšim predstavijo pomembnost opraševanja čebel za prehransko varnost, pomen rednega zajtrkovanja ter poseganja po lokalnih živilih, kjer je pot z njive do krožnika čim krajša.
Otrokom je potrebno predstaviti, da je hrana, ki je bila pridelana in pripravljena v bližini, bolj sveža, bolj hranljiva, polnejšega okusa in brez dodatkov za daljše skladiščenje in poudarjanje okusa. Vse te prednosti nam zagotavlja lokalna oziroma slovenska hrana. S tem, ko se odločimo za hrano, ki so jo pridelali in predelali slovenski kmetje ter naša domača kmetijska in živilska podjetja, spodbujamo in povečujemo tudi samooskrbo s hrano in prispevamo k ohranjanju poseljenosti podeželja ter kulturne krajine.
Doma lahko skupaj pripravite zajtrk, ki naj vključuje živila, značilna za »klasičen« Tradicionalni slovenski zajtrk, in sicer kruh, maslo, med, mleko in jabolko. Pri tem so lahko starši in še posebej otroci ustvarjalni ter proaktivni tudi več dni prej, tudi pri drugih dnevnih obrokih. Zato smo za učence pripravili recepte, da si bodo lahko sami pripravili svoj zajtrk, poštevanko s sloganom TSZ, seznam literature, ki jo lahko preberejo na temo prehrane za otroke, priročnik NIJZ s prehranskimi nasveti v času koronavirusa, ter plakat s prostorom za otroško risbico.
Če želite, lahko plakat s prostorom za otroško sliko natisnete, nanj narišete risbo in mi sliko pošljete nazaj, na moj elektronski naslov: nina.kocjancic@guest.arnes.si.
Izbor literature 2020
Postevanka-OS_TSZ_5
Priročnik NIJZ
Recepti TSZ

Lep pozdrav,
Nina Kocjančič, org.prehrane

(Skupno 93 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost