Select Page

Franc Mlakar

 mlakar

Franc Mlakar (Senožeče, 1892 – Žužemberk, 1980),

ljubiteljski slikar

Ljubiteljski slikar Franc Mlakar se je rodil l. 1892 v Senožečah na Primorskem materi Ivani in očetu Janezu. Gimnazijo je obiskoval v Ljubljani; leta 1914 je bil vpoklican v vojsko in v njej preživel 8 let. L. 1920 se je poročil z Josipino Vehovec iz Žužemberka. Kot zaveden Slovenec se je pred fašističnim nasiljem umaknil iz Senožeč v Žužemberk, kupil gostilno, ki jo je vodila žena Pina, on pa je bil zaposlen kot cestni nadzornik. Svoje slikarske darove je kazal že kot prvošolec; razvijal jih je v gimnaziji. V vojaški službi je vedno nosil s seboj svinčnik in skicirko. Na njegovo slikarsko ustvarjalnost je vplivalo tudi srečanje z Božidarjem Jakcem, ki je pohvalil številne Mlakarjeve slike Žužemberka. Po upokojitvi se je slikanju popolnoma posvetil. Njegova dela so bila razstavljena v Piranu, Ljubljani, Novem mestu in domačem Žužemberku. Njegove slike visijo po domovih v Sloveniji, Avstriji, Italiji in Ameriki.

Na njegovih platnih se najpogosteje pojavljajo motivi žužemberškega gradu v različnih časih, Krka s starimi mlini ob bregovih s penečimi slapovi ter vrsta tihožitij. Bil je predvsem krajinar – realist.

Umrl je l. 1980. Pokopan je v Žužemberku.

V OŠ Žužemberk je njegova slika Žužemberka iz l. 1938 (darilo hčerke Lidije); v Muzeju znanih Suhokranjcev ima spominsko ploščico (l. 2012).

 

 

(Skupno 363 obiskov, današnjih obiskov 1)
Veščine

Objavljeno

18. 3. 2014

Dostopnost