Select Page

Ivanka Mestnik

mestnik
(Drašča vas, 1934), pisateljica
 
  Rodila se je kot deveta v družini očeta kovača in matere, kmečke gospodinje z desetimi otroki. Osnovno šolo je obiskovala v Šmihelu, gimnazijo in učiteljišče pa v Novem mestu. Bila je učiteljica v Brežicah, na malem Slatniku in v Novem mestu, nazadnje vzgojiteljica v Dijaškem domu v Novem mestu. Njeni prvi teksti so bili objavljeni v različnih časopisih in revijah. Za Slovenski šolski muzej je raziskala zgodovino osnovnih šol Laze in Sušice ter osnovnih šol v Suhi krajini prvih pet let po drugi svetovni vojni. Napisala je kulturno – zgodovinski vodnik po Suhi krajini in zbornik ob 50-letnici Dijaškega doma v Novem mestu. Od leta 1998 je članica Društva slovenskih pisateljev.
Uveljavila se je kot pisateljica zgodb za otroke, med katerimi so znane zlasti: Izlet na Modri planet, V dedovi grapi, Medvedek na obisku, Kara, Resnične o volku, medvedku in reki, Gorjanski škrati med ljudmi in druge.
Dela za odrasle: Korak s poti, Vikend sredi vasi, Domačija na sončni jasi in roman o Suhi krajini Grenki kruh.
Pripadnost Suhi krajini izraža v številnih člankih, kjer ohranja spomine na preteklost in kaže na spremembe sedanjih časov. Živi in ustvarja v Novem mestu.
Za znano Suhokranjko je bila razglašena l. 2007.
(Skupno 626 obiskov, današnjih obiskov 1)
Veščine

Objavljeno

8. 11. 2010

Dostopnost