Select Page

Janice Poon: Klara in skrivnost jezera
Klara vznemirjeno pričakuje začetek šolskega leta v novem okolju, med novimi sošolci. Prvi vtisi so prijetni in Klara se s sošolkami navdušeno loti zanimivega naravoslovnega projekta. A pri raziskovanju bližnjega jezera deklice naletijo na mračne, strah vzbujajoče pojave … Bo pogumni Klari in njenim prijateljicam uspelo razvozlati skrivnost jezera in rešiti ogrožena življenja?

klara_in_skrivnost_jezera

Colombain Jerome: Moj računalnik, internet in jaz

“Skupaj se lahko odpravita na raziskovanje spleta, olajša ti pisanje šolskih nalog in referatov, omogoča ti komuniciranje s sorodniki, prijatelji in znanci po celem svetu….., ko pa se ga naveličaš, ga lahko preprosto ugasneš.

 

Vendar pa pazi! Internet je čudovit, a hkrati nevaren svet. Kot v resničnem življenju, moraš biti tudi pri uporabi interneta previden. V tej knjižici boste poleg številnih nasvetov in namigov za uporabo računalnika, izvedeli tudi, kako se zavarovati pred internetnimi zlobneži.” (http://www.mimovrste.com/artikel/1400471219/moj-racunalnik-internet-in-jaz-jerome-colombain-mehka-2009)

moj_raunalnik_internet_in_jaz 


Michele Mira Pons: Jem zdravo!
Založnik o knjigi pravi: 
“Ne maraš tistega, kar ti dajo v krožnik.

Rad imaš le testenine in pizzo.
Zjutraj ne zajtrkuješ.
Zvečer ne želiš sesti za mizo s svojo družino.
Nagnjen si k temu, da se rediš in bi se rad lotil diete.
Ali mogoče nasprotno, ješ za štiri, vendar se ne moreš zrediti.

Čas je za spremembo: v tvojih letih je bistveno, da se dobro in zdravo prehranjuješ, le tako lahko ostane tvoje telo v dobri formi, glava pa polna dobrih idej. V tem vodiču boš našel vse nasvete, ki jih potrebuješ, da se naučiš dobrih prehranskih navad in zdravega prehranjevanja.”

jem_zdravo
Anna Perera: Fant iz Guantanama

Zgodba o razvpitem ameriškem zaporu Guantanamo, kjer so, dokazano, bili zaprti tudi mladostniki, je sicer izmišljena, vendar napisana na podlagi znanih dejstev o tamkajšnjem aktualnem dogajanju. Pripoved o preveliki ameriški paranoji pred teroristi po 11. septembru, ko je postalo nevarno že samo biti musliman, nas prestavi znotraj bodeče žice, kjer so za izsiljenje lažnega priznanja domnevnih teroristov in državnih sovražnikov v oranžnih kombinezonih dovoljene vse metode in uporabljena vsa sredstva, da bi človeku zlomili duha. Resnica in verodostojnost pri tem nimata nobene vloge. Avtorica je Khalidovo preživljanje pekla ubesedila s tolikšno avtentičnostjo in psihološko globino, da je ob branju težko ostati neprizadet. Podana je zgolj resnica, ki bi jo mladostniki morali poznati, vendar ne na način pridiganja. Bralec bo ob koncu občutil mir in spravo kot nekakšen epilog, ki zaokroža grozljivo izkušnjo. Zgodba o fantu iz Guantanama je pravzaprav zgodba o dečku v črtasti pižami, le da se dogaja petdeset let kasneje. Kot da se človeštvo iz polpretekle zgodovine ni ničesar naučilo.

Petnajstletni Khalid s svojo družino že vse življenje živi v Angliji in se popolnoma v ničemer ne razlikuje od svojih vrstnikov: rad igra računalniške igrice, se druži s prijatelji in si želi, da bi imel pogum priznati čedni Niamh, da mu je všeč. In ravno računalniška igrica Bomber One, prek katere je na daljavo povezan s svojim sorodnikom Tarikom iz Pakistana, ga domnevno spravi v težave. Za praznike se z mamo, očetom in sestrama odpravijo v Karači na obisk k očetovim sorodnikom. Khalidovo življenje se spremeni v nočno moro, ko je ugrabljen iz hiše njegovih tet in kot nevaren terorist brez sojenja pristane v razvpitem zaporu. Izkusi vsa mogoča poniževanja – od verbalnih do telesnih, mučenje z zlivanjem vode na obraz, osamitve in popolno razčlovečenje, ne da bi sploh vedel zakaj. Na vse načine si prizadeva ostati priseben in duševno zdrav. Oropan mladosti se po dveh letih strt vrne domov, vendar življenje ni in ne more biti nikoli več isto. In vse to zaradi ‘napake v sistemu’.

fant_iz_guantanama

Anita Schorno: Pošast na oknu

Primož zaupa svoji prijateljici Teji veliko skrivnost: na njihovem podstrešju živijo pošasti! Če ne celo vampirji…Teja mu sprva seveda ne verjame niti besedice. Toda ko neke noči obadva zaslišita nenavadne glasove, skleneta priti stvari do dna. In nazadnje odkrijeta, da na podstrešju res nekdo živi….

poast_na_oknu

Megan McDonald & Peter Reynolds: Judy Moody rešuje svet

Le kam bi zabredel naš svet, če ne bi bilo Judy Moody! Zdaj se v šoli učijo o okolju in Judy vsa pretresena posluša o uničevanju deževnega gozda, pa o ogroženih živalskih vrstah, kakršne živijo celo na njenem domačem vrtu – in o tem, kako mačehovsko ravna z okoljem njena lastna družina. “Ne, tega že ne bo več gledala!” si reče junakinja in zaviha rokave. Najnovejše dogodivščine Judy Moody, ob prebiranju katerih se zabava svet – in postaja obenem majčkeno boljši.

judy_moody

Aksinja Kermauner: Žiga Špaget gre v širni svet

Nenavadna slikanica, ki jo je mogoče brati, si jo ogledovati, potipati in tudi poduhati! Duhovito besedilo govori o špagetu Žigu, ki pobegne iz lonca in na svoji poti v svet sreča jabolko. To je prepričano, da je špaget ogromen črv, ki ga bo pojedel. Imenitne ilustracije priznanega umetnika Zvonka Čoha so jasne in pregledne, upodobljeni predmeti pa so tako veliki kot v resnici, kar pomaga pri tvorjenju predstav. Posebna dragocenost tipanke je, da je namenjena tako slepim, slabovidnim kot tudi videčim otrokom. Besedilo je tiskano v povečanih črkah ter v braillovi pisavi. Izkušnje kažejo, da so tipanke izjemnega pomena prav za vse otroke – slepi tipajo ilustracije, videči pa se srečajo z braillovo pisavo in začno razmišljati o vrstnikih s posebnimi potrebami, kar razvija empatijo do »drugačnih«. Slikanica je prva iz serije Tipanka, v katerih bo glavni junak, napol kuhani špaget Žiga, odkrival svet ter se preizkušal v situacijah, ki so otrokom blizu.

iga_paget

Jennifer Moore-Mallinos: Imaš kakšno skrivnost?

Skrivnosti so lahko zabavne …, če z njimi osrečimo sebe in druge. Take skrivnosti so prijetne. Toda poznamo tudi neprijetne skrivnosti, zaradi katerih se počutimo slabo. Če jih zaupamo odraslim, ki nam lahko pomagajo, se počutimo veliko bolje. Najbolje se je obrniti na mamo, očeta ali učitelje. Včasih moramo zbrati precej poguma, da spregovorimo, toda samo tako lahko odpravimo težavo.

Slikanica spodbuja dialog in tako otroke, starše in strokovne delavce pouči, da obstajajo “prijetne skrivnosti”, kot tudi “neprijetne skrivnosti”, ki pa jih je v dobro otrok treba razkriti.

imas_kaksno_skrivnost

Trace Moroney: Stvari, ki jih imam rad – šola

V šoli se dogaja toliko stvari, ki jih imaš rad! Tukaj je učilnica, polna tvojih izdelkov. Tukaj so zanimivi učitelji in toliko novih stvari, ki jih spoznavaš …

stvari_ki_jih_imam_rad_ola

Anna Casalis: Mišek Tip – strah me je!

Povsod tema, pošasti, grmenje, nesramni starejši fantje …kar brez skrbi, mamica in očka sta vedno v bližini.

miek_tip_strah_me_je

An Melis : Medvedka Metka zvezdica za očka

Mala medvedka Metka in očka medved opazujeta zvezdice na nočnem nebu. Kot lučke v temi so. Ko mora v posteljo, pa  zvezdic ni več in Metko je strah. Na srečo pa iznajdljivi očka najde rešitev.

medvedka_metka

Mojiceja Podgoršek: Formula 1 in policaj Mataj

Nekega dne je formula 1 pobegnila z avtomobilskega salona. Brezskrbno je drvela po cesti, dokler je ni ustavil policaj Mataj.

Slikanica na zabaven način seznanja  otroke s prometnimi znaki in  prometnimi pravili, s katerimi se otroci vsakodnevno srečujejo na poti v šolo.  Na koncu zgodbe sledi še  kratek kviz o prometu ter napotki o tem, kako varno prečkati cesto.

formula_1_in_policaj_Mataj

Mojiceja Podgoršek: Eko Zmajček

Eko zmajček in veverica Košatorepka sta v gozdu za mestnim parkom s svojimi prijatelji organizirala čistilno akcijo. 

Eko zmajček je prva slovenska slikanica, natisnjena na ekološkem papirju in je pridobila certifikat FSC (Forest Stewardship Council).Tematika zgodbe je usmerjena na  pravilno ločevanje odpadkov,  ki lahko postanejo dragocena surovina, saj jih lahko predelamo v nove koristne izdelke.

eko_zmajek

Stellmacher Hermien in Altegoer: Kako je Maja odgnala pošasti ali kako premagamo strah pred tremo

Maja je neustrašna deklica, ki jo sredi noči zbudi neznan hrup. Ker je pogumna, se ne skrije pod odejo, ampak se odpravi raziskovat kaj ga povzroča. S plišastim prijateljem, zajčkom Skokcem, se odpravita raziskovat, od kod izvira neznan hrup. So to morda strašne pošasti? Majo je strah, a se vseeno pogumno sooči z njimi. Ugotovi, da ji pri tem čudežno pomaga prižiganje luči. Z navdušenjem zbudi mamico in očka ter jima pove, da je pošasti odgnala čisto sama. Mamica pa ji pokaže, da so to vendarle samo sence, ki jih ustvari tudi sama. Slikanica je čudovito ilustrirana in prav posebej zasnovana. Na vsaki manjši strani s pošastjo, je na drugi večji strani razkrita pošastna skrivnost.

Kako_je_maja_odgnala_poasti

 

Mennen Patricia in Gotzen-Beek Betina: ZMAJČEK IN TRMICA

Zmajčkova trma je kar majhna pošast, ki mu prigovarja naj bo najbolj nemogoč. Zmajček si ne more pomagati, obenem pa spoznava, da ni prav nič zabavno biti trmast. Slikanica odkriva, kaj se dogaja, ko otroka napade trma.

Zmajek_in_trmica

Bourgeois Paulette: FRANČEK ŽELI ZNAČKO

 

Franček je obiskoval šolski pevski zbor in šahovski klub v knjižnici. Bil je član nogometne ekipe, ki je igrala v parku, in plavalne ekipe, ki se je sestajala ob ribniku. Tisti večer se je nameraval pridružiti tabornikom. Komaj je čakal, da se bo lahko začel potegovati za značke…

 

franek_eli_znako

 

Špela Zorec in Marjeta Zorec: KOBILICA IN POLŽEK

 

Napeta in poučna zgodbica po slovenski ljudski basni o bahavi kobilici in nadobudnem polžku, ki se je odpravil na pot okoli sveta. Kobilica se posmehuje njegovi zamisli in v objestnem dokazovanju svojih sposobnosti skoraj izgubi življenje.

Knjiga je NAPISANA Z VELIKIMI TISKANIMI ČRKAMI in opremljena s prikupnimi ilustracijami, ki bodo otroke še dodatno motivirale pri osvajanju veščin branja.

 

kobilica_in_polek

 

Ivanka Mestnik: EMA HOČE V SVET

 

Knjiga Ivanke Mestnik EMA HOČE V SVET je na mednarodnem natečaju za najboljšo otroško knjigo v l. 2010 prejela posebno nagrado strokovne žirije. Tudi za odlične ilustracije, ki jih je naredila Katja Keserič Markovič.

Knjiga je namenjena predvsem predšolskim otrokom in otrokom prve triade osnovne šole. Po vsebini je sodobna in zelo poučna pravljica. Godi se v časih, ko so ljudje živeli mnogo bolj skromno kot danes, ko so bili dobri in so drug drugemu radi pomagali. Niso še imeli strojev, ki bi delali namesto njih. Tudi televizijo so imeli le redki, računalniki pa k njim še niso prišli, pa so bili kljub temu zadovoljni.

Mali Emi pa vse to ni bilo všeč. Motilo jo je skromno stanovanje in mama, ki je kar naprej delala, a največ za druge. Zdelo se ji je, da drugim otrokom starši kupijo vse, ona pa še očeta nima. Še dobro, da ima prijateljico, h kateri gre pogosto gledat televizijo. Neki večer jo silno vznemiri risanka o vilah. Mamo, ki ji skuša v vsem ustreči, naprosi, da ji sešije vilinsko obleko in krila, s pomočjo katerih ponoči odleti v družbi kresnic – vil v noč. A vilinska kraljica je ne pohvali. Kaznuje jo, saj smejo krila nositi samo vile, ki so kaj dobrega storile. Hudo narobe je tudi to, da ne prepozna maminih solza. Za kazen jo izroči škratom, kjer mora trdo delati, pa se nikomur ne smili. Ema mora doživeti še nekaj grenkih preizkušenj, da končno spozna, kaj pomenita dom in mama.

Knjiga je zelo primerna za darilo v veselem decembru, pa tudi za pogovore o pravih vrednotah, ki vedno bolj tonejo v pozabo. Poučno za vse matere in hčere, za vse generacije.

 

ema_hoe_v_svet

 

 

Katarina Kesič Dimic: KAMARONI S PARABAJZOVO OMAKO

 

Lana ima težave pri branju in pisanju. Je bistra, a vendar ne dosega tako visokih ocen kot njeni sošolci. Lana je deklica, ki ima disleksijo. Zgodba o Lani ti bo odprla pot v lažje razumevanje vrstnikov s podobnimi težavami.

 

kamaroni_z_parabajzovo_omako

 

Katarina Kesič Dimic: PRIPORČNIK O BRANJU

 

Ta priročnik o branju bo v izjemno pomoč vsem staršem in učiteljem pri postavljanju dobrih temeljev otrokovega branja. S pomočjo priročnika boste dosegli, da bodo črke, besede in knjige otrokove dobre prijateljice. 

Priročnik vključuje teme, kako z branjem rešujemo probleme, kako naj postavimo temelje branja, kakšne so stopnje razvoja branja glede na starost otroka, kako brati, kaj storiti, če otrok sovraži branje, kako prepoznati disleksijo …

 

pripornik_o_branju

(Skupno 73 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost