Select Page

 

V starih časih niso imeli veliko oblačil. Le kako srajčko, krilo in hlače. So se pa v starih časih ljudje radi pražnje (svečano) oblekli ob raznih praznikih, slavjih, porokah. Takrat so si oblekli čisto posebna oblačila. In ta oblačila so se ohranila do danes, kot narodne noše naše dediščine.

V njih se ljudje predstavljajo na sejmih, raznih prireditvah, praznovanjih in v svetu, ko predstavljajo našo deželo. Slovenija je zelo bogata v svoji barvitosti narodnih noš.

V petek, 10. 4. 2015,  smo medse povabili folklorno skupino Trzinka.

f6

Folklorna skupina so ljudje, ki deloma ohranjajo in poustvarjajo prvine ljudskega izročila. Osrednje mesto zavzemajo ljudski plesi, vključujejo pa tudi ljudsko pesem ter nekatere šege in navade. Svoj program izvajajo v kostumih, s katerimi skušajo predstaviti način oblačenja ljudi ob posameznih dogodkih v preteklosti. V svojih vrstah združujejo tudi godce, ki skrbijo za ustrezno poustvarjanje plesnih viž.

Folklorna skupina Trzinka nam je ob petju in plesu predstavila štiri narodne noše; gorenjsko, belokranjsko, prekmursko in štajersko.

 

Gorenjska narodna noša

f7

 

Belokranjska narodna noša

f8

 

Prekmurska narodna noša

f9

 

Štajerska narodna noša

f10

 

Folklorni skupini Trzinka se zahvaljujemo za popestritev petkovega dopoldneva in upamo, da bomo še kdaj zapeli in zaplesali skupaj.

f4

f5

f3

Anita A. Kuhelj in Anita Primc

 

(Skupno 40 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost