Select Page

V sredo,19.10.2011,smo imeli ekskurzijo po Suhi krajini. Spoznali smo razsežnost, lepoto in bogastvo domače pokrajine.

Najprej smo se ustavili na podružnični šoli Ajdovec. Nekateri sošolci so bili prvič v njej in se čudili njeni majhnosti in domačnosti.  Zraven šole smo videli star prenovljen vodnjak, ki je nekoč služil potrebe cele vasi, saj Ajdovška planota še danes nima vodovoda. Nato smo pri Brezovi Rebri  prestopili  mejo občine Žužemberk in vstopili v območje Občine Mirna Peč.

Med potjo smo se orientirali na zemljevidu naše občine in po straneh neba. Mimo Prečne smo nadaljevali pot skozi Stražo in Sotesko, prestopili meje občine Straža, Dolenjske Toplice in zopet vstopili v območje naše občine. Ustavili smo se na PŠ Dvor. Tu smo si ogledali majhen muzej, učilnico 4. razreda in prostore vrtca. Šola je nova in lepa. Radi smo jo obiskali, saj jo nekateri še pogrešamo. Mimo ostankov plavža smo prečkali našo reko Krko, v kateri so nekoč kraljevali raki, se povzpeli do Lašč in nadaljevali pot skozi  Hinje do Prevol. Na OŠ Prevole smo imeli daljši postanek. Sprejela nas je ravnateljica druge šole naše občine, ga. Marija Breceljnik, nam prijazno razkazala šolo, ki je tudi zelo urejena in obnovljena. Presenetilo nas je majhno število otrok. Po ogledu smo pomalicali in se malo sprostili. Nato  smo se peljali skozi Žvirče, prečkali mejo občine Žužemberk, se peljali skozi Ambrus, Draščo vas in prispeli v Šmihel. Ogledali smo si park znamenitega Suhokranjca  Alojzija Zupanca in našo tretjo podružnično šolo Šmihel. Je tudi majhna, prenovljena in lepo urejena. Videli smo hruško, na katero je splezal medvedek, ki ga je opisala ga. Ivanka Mestnik v knjigi Medvedek na obisku. Pogledali smo si šolo, poklepetali z učenci in učiteljicama in odšli nazaj v OŠ Žužemberk.

suhak_003-1

         Čeprav je bila vožnja dolga, nam ni bilo dolgčas. Ves čas smo poslušali razredničarko in opazovali značilnosti pokrajine, gospodarske dejavnosti, relief, bogastvo gozdov, kraje in ostale lepote. Nekajkrat smo zapeli tudi domoljubni pesmici V dolinci prijetni in Šumijo gozdovi domači. Pri šoli smo se pogovorili o vtisih ekskurzije in odigrali igro Med dvema ognjema. Ta dan smo veliko novega spoznali in utrdili snov, ki smo se jo učili pri pouku. Želiva si še več podobnih načinov poučevanja.

 

                                                                                                           Patricija Rajer in Ana Može 5. r.

 

suhak_010-1

 

suhak_012-1

 

suhak_015-1

 

suhak_023-1

 

suhak_033-1

 

suhak_034-1

(Skupno 82 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost