Select Page

Vsak tretji petek v novembru obeležujemo Tradicionalni slovenski zajtrk in Dan slovenske hrane. Opominja nas na pomen polnovrednega zajtrka ter zdrave prehrane, hkrati pa otrokom zagotavlja hrano iz lokalnega okolja. Tudi tokrat so vsi predšolski in osnovnošolski otroci v petek, 18. 11. 2022, pozajtrkovali tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga sestavljajo: maslo, mleko, kruh, med in jabolko. V ta namen smo med svojo sredino povabili direktorja Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, gospoda Janeza Pirca, župana, gospoda Jožeta Papeža in predstavnico kmetije Maver, gospo Anito Maver. Med so pridelali mladi čebelarji na PŠ Dvor, nekaj pa so nam ga donirali tudi lokalni čebelarji (Mihael Potočar, Jože Hrovat). BIO kruh iz tatarske ajde, nam je dostavila pekarna Iz krušne peči. Jabolka nam je dostavil Andrej Košiček iz Žužemberka, maslo in mleko pa nam je dostavila kmetija Maver iz Češnjic pri Zagradcu.

Na Osnovni šoli Žužemberk in v Vrtcu Sonček, smo se v tednu pred Tradicionalnim slovenskim zajtrkom (14.11.-18.11.2022) posvetili zdravemu prehranjevanju, slovenski hrani ter domačemu sadju in zelenjavi. Na šoli in v vrtcu, so v vseh oddelkih potekale številne aktivnosti (kuhanje tradicionalnih jedi, priprava domačih mlečnih izdelkov z gospo Anito Maver, obisk kmetije Maver, pogovori o pomenu zajtrka in lokalni pridelavi hrane, obisk čebelarke, ogledi filmov, izdelava panjskih končnic, obisk čebelnjaka in pogovori o čebelah, peka medenjakov, obisk šolske in vrtčevske kuhinje ter pogovori s kuharicami, peka kruha, okrasitev učilnic…..)  ki so se odvijale v okviru pouka, pri razredni uri ali kot dnevi dejavnosti. V jedilnik smo vključili tradicionalno slovensko kosilo, pridelano z lokalnim mesom in zelenjavo.V PŠ Dvor bodo v sklopu čebelarskega krožka in sodelovanja z čebelarskim društvom Straža-Dolenjske Toplice, postavili čebelarsko razstavo, ki jo bosta pripravila predsednik omenjenega društva, gospod Tone Andrejčič in čebelar Mihael Potočar.

Radi bi se zahvalili vsem našim kmetijam ter kmetijskim in živilskim podjetjem, ne samo za zajtrk, ampak za vso hrano. S svojim delom in vztrajanjem na zemlji, nam mize bogato oblagajo, zagotavljajo poseljeno podeželje in poglede ob katerih nam zaigra srce in se spočijejo oči.   

 “HVALA ZA NAŠ SUPER ZAJTRK!”

                                                                                                                                                                    Nina Kocjančič, prof.

 

(Skupno 244 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost