Select Page

Letošnji teden kulturne dediščine (25. 9. do 29. 9. 2017) poteka na temo VODA  – OD MITA DO ARHITEKTURE. Na naši šoli smo se odločili, da se osredotočimo na našo reko Krko in življenje v njej. Zato smo ga poimenovali ŽIVALSTVO V REKI KRKI.

Na nižji stopnji smo teden začeli z obiskom ribičev iz ribiške družine Novo mesto. Program je potekal dve šolski uri. V prvem delu nam je gospod Kelbl, ob projekciji, pokazal reko Krko vse od izvira do izliva. Potem pa se je osredotočil na življenje ob in v njej. Podrobneje smo spoznali vrste rib značilne za Krko. Tako smo izvedeli, da se sulec imenuje tudi kralj naših voda, lipan je vitez, potočni postrvi pa rečemo tudi domačinka. V drugem delu sta nam dva ribiča pokazalo ribiško opremo, različne vrste ribiških palic. Predstavila sta nam različne vrste ribarjenja (beličarjenje, muharjenje …). Ogledali smo si tudi ribje preparate in spoznali razvoj ribe od iker do ribic. Učenci pa so ribiške palice lahko tudi malo preizkusili.

Teden bomo še nadaljevali v duhu reke Krke in rib. Pri likovni umetnosti bo sledilo poustvarjanje na temo rib. Pri urah slovenščine bomo brali ljudsko pravljico o povodnem možu. Pri glasbeni umetnosti pa bomo prepevali ljudske pesmi povezane z vodo (Dekle je po vodo šlo, Ob bistrem potoku je mlin).

Menim, da smo za teden kulturne dediščine izbrali pravo temo. Zavedati se moramo, da imamo v našem kraju pravi biser. Reko Krko, ki je bogata z ribami, čista za plavanje, sprostitvena za umirjeno veslanje. Poskrbimo, da taka tudi ostane.

Zapisala: Katarina Vrhovec

(Skupno 28 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost