Select Page

Občina Žužemberk je z uspešnim kandidiranjem na razpisu podjetja Sipronika in zavarovalnice Triglav pridobila 60% sofinanciranje prikazovalnika hitrosti “Vi vozite”. Eno leto bo nameščen na Baragovi cesti v Žužemberku, nato pa ga bomo prestavljali po ostalih kritičnih cestnih odsekih.

Namen projekta sofinanciranja prikazovalnikov je umirjanje prometa v bližini šol in vrtcev ter na šolskih poteh prek osveščanja voznikov in s tem prispevati k večji varnosti v prometu. Študije kažejo, da imajo prikazovalniki opazen psihološki učinek. Prispevajo k zmanjšanju povprečne hitrosti in k precejšnjemu zmanjšanju prehitrih voznikov. Hkrati omogočajo štetje prometa in spremljanje navad vozil, ki so podlaga za nadaljnje študije prometne varnosti.

V okviru projekta je bil v jedilnici osnovne šole Žužemberk nameščen tudi zaslon, ki v realnem času prikazuje podatke, zajete na prikazovalniku »Vi vozite«. Tako lahko učenci in zaposleni spremljajo navade vozil in se ozaveščajo o spoštovanju omejitve hitrosti.

Interaktivni prikaz meritev, ki jih zabeleži prikazovalnik »Vi vozite« se nahaja tudi na spletni strani občine Žužemberk (https://www.zuzemberk.si/novice/s-prikazovalnikom-vi-vozite-za-vecjo-prometno-varnost/). S klikom na prikazovalnik na zemljevidu lahko opazujemo različne statistične podatke, kot so povprečna in najvišja hitrosti, hitrostni razredi ter število prevozov oz. vozil zadnjih treh dni.

Statistika

Obdobje analize 2. 4. 2021 00:00 – 23. 8. 2021 00:00
Število dni analize 143
Število vozil 205.044
Povprečno število vozil na dan (proti šoli) 1433,9
Odstotek vozil nad omejitvijo (50 km/h) 21 %
Odstotek vozil pod omejitvijo (50 km/h) 79 %
Povprečna hitrost 44,2 km/h
Najvišja hitrost 106 km/h (20. 8. 2021 ob 20:15)
 

 

Med poletnimi počitnicami je bil trend voznikov vzpodbuden. Povprečna hitrost je ostala na enaki ravni, kot pred njimi. Za 13 % se je zmanjšal delež prehitrih voznikov, za 4% pa se povečal delež voznikov, ki so vozili pod omejitvijo. Žal je en voznik močno prekoračil omejitev in mimo prikazovalnika peljal kar 106 km/h.

Da bi ugotovili učinek prikazovalnika, je bil prvih 10 dni (od 2. 4. 2021 do 12. 4. 2021) izklopljen oz. ni prikazoval hitrosti. Statistični podatki so pokazali, da se je po vklopu za 1 % zmanjšala povprečna hitrost, za 6 % se je zmanjšal delež prehitrih voznikov ter se za 2 % povečal delež voznikov pod omejitvijo. Učinek prikazovalnika je torej pozitiven.

 

Rok Zupančič, podžupan

(Skupno 69 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost