Select Page

Že tradicionalno smo na matični šoli dan pred kulturnim praznikom prepletli KULturno prireditev in Rastočo knjigo, v okviru katere letos poudarjamo solidarnost.

Učenci so danes prišli brez težkih zvezkov in knjig, saj je bilo na sporedu poleg prireditve tudi razredno prešernovanje – v okviru razrednih ur smo najprej ponovili bonton na prireditvah, ponovili svoje znanje o našem največjem pesniku, nato pa ob 9. uri prisluhnili KUL programu, ki ga je spesnila učiteljica Lucija Selan. Veliko je bilo glasbenih točk – dve klavirski skladbi je zaigral devetošolec Luka Vovk, sestri Katjuša in Jona Plot sta se predstavili s točko na saksofonu in klavirju, Ela Hren nam je zaigrala na violončelo, Pia Pintar pa na prečno flavto. S prikupnima recitacijama so sodelovali tudi najmlajši iz vrtčevske skupine Miškolini pod vodstvom vzgojiteljic Katje Konte in Barbare Legan. Na odru se je nekajkrat pojavil tudi sam Prešeren v družbi svojih bližnjih, enkrat v vlogi igralca, na koncu pa tudi v moderni rap zasedbi skupaj z Jernejem Kopitarjem. Zato velik poklon glavni odgovorni učiteljici in sodelujočim igralcem v dramskih točkah:  petošolcu Anžetu Rojcu, šestošolcu Ažbetu Kelšinu, sedmošolkama Taji Tomažin in Niki Gliha in osmošolcu Žigi Novaku ter devetošolkam Zali Kranjc, Tjaši Hrovat in Kiari Murn.

 Naše prireditve so nepopolne tudi brez obeh pevskih zborov – s simpatičnimi točkami sta se predstavila otroški in mladinski pevski zbor pod vodstvom učiteljice Nine Banovec, ki so ji na pomoč priskočile učiteljice Katja Hribar, Katarina Vrhovec ter Blanka Perpar. Na začetku sta navzoče pozdravila ravnateljica Mija Penca Vehovec in župan Jože Papež, s svojo prisotnostjo pa nas je razveselil tudi osrednji gost Matej Kocjančič. Ponosni smo na našega Suhokranjca, ki je res vsestranski umetnik in prejemnik mnogih nagrad. Z njim je pogovor opravil petošolec Izak Župevec. On in njegova sošolca Patricija Mesarič ter Jan Gorenčič so pod mentorstvom razredničarke Jane Mrvar suvereno in prisrčno vodili program. Da pa se ni le igralo in pelo, so nam zaplesale še mažotere in tako smo sklenili uradni del kulturnega dne. Hvala vsem sodelujočim učiteljem (kulisa – učiteljica Ema Pirnar, drsnice –  vzgojiteljica Katja Konte in računalničar Matevž Kegel ter ostalim) in predstavniku občine za pomoč pri ozvočenju.

Sledil je domiseln program v oddelkih – medgeneracijsko sodelovanje v okviru prešernovanja, peka Prešernovih kroglic, recitacije Zdravljice v različnih jezikih, poustvarjanje likovnih pesmi in podobno. Za piko na i pa smo poudarek namenili solidarnosti, ki je naša osrednja vrednota v okviru Rastoče knjige in ji pozornost namenjamo tekom celega šolskega leta. Danes so bile na meniju poleg pogovora o solidarnosti tudi kartice dobrih del, ki jih vsekakor lahko uporabimo še kdaj.

Pester dan se je zaključil kmalu po 12. uri, vsem pa želimo, da v KULturnem duhu obeležijo praznik kulture.

Zapisala: Sanja Nose, prof.

Fotografije: Foto Maver

(Skupno 406 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost