Select Page

Rastem s knjigo je nacionalni projekt, s katerim se spodbuja bralno kulturo pri mladih. V osnovni šoli poteka za učence sedmih razredov. Učenci v okviru projekta obiščejo najbližjo splošno knjižnico, v dar pa dobijo knjigo, saj se s projektom spodbuja branje leposlovja pri mladih in obiskovanje knjižnic. Projekt poteka pod okriljem Javne agencije RS za knjigo (JAKRS), v sodelovanju s splošnimi knjižnicami, šolskimi knjižnicami in drugimi.

Lansko šolsko leto nam je obisk Knjižnice Mirana Jarca v Novem mestu »odnesla« epidemija COVID-19 (obisk je bil načrtovan v aprilu 2020), izvedba projekta se je zato prestavila v jesen 2020. Ker nam je tudi letošnje šolsko leto zagodla korona in obisk Knjižnice Mirana Jarca v Novem mestu ni bil izvedljiv, smo knjižničarko iz splošne knjižnice povabili na obisk k nam ter pripravili in izvedli kulturni dan kar na šoli.
V ponedeljek, 12. 10. 2020, smo na šoli gostili knjižničarko, Marinko Kren, ki dela na mladinskem oddelku Knjižnice Mirana Jarca v Novem mestu. V uvodnem delu, ki je trajal dve pedagoški uri, je spregovorila o projektu, spodbudila učence k branju leposlovja in obiskovanju knjižnice, predstavila gradivo za uporabnike s posebnimi potrebami ter spregovorila o dnevu reformacije in Primožu Trubarju. Učenci so v dar prejeli knjigo Janje Vidmar: Elvis Škvorc, genialni štor. Po uvodnem delu so se učenci razdelili v dve skupini in delali v delavnicah. V obeh skupinah smo del časa namenili spoznavanju in raziskovanju obdobja reformacije ter življenju in delu Primoža Trubarja, po tem pa je sledilo skupinsko delo učencev. Skupina v knjižnici se je prelevila v pisatelje in ilustratorje – pisali so zgodbe in risali stripe, druga skupina učencev pa je spoznavala jezik, ki so ga uporabljali v obdobju reformacije in prevajala dele Trubarjevih besedil v sodobno slovenščino. Na koncu so se vsi učenci zbrali v knjižnici in predstavili svoje izdelke.
Rastem s knjigo je resda tokrat potekal na drugačen način kot običajno, pa vendar smo preživeli lep kulturni dan. Knjižničarki Marinki Kren se zahvaljujem za obisk, prav tako učiteljicam za pomoč pri izvedbi kulturnega dne in izvajanje delavnic.
Zapisala in fotografirala: Tinka Fric Kočjaž, koordinatorica projekta na šoli

(Skupno 94 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost