Select Page

V sredo, 24. 10. 2018, smo se s sedmošolci v okviru nacionalnega projekta Rastem s knjigo odpravili v Novo mesto, kjer smo si ogledali Knjižnico Mirana Jarca in se odpravili na literarni pohod v Novem mestu. 

Učenci so si ogledali oddelke splošne knjižnice (splošni oddelek, oddelek za odrasle in oddelek za mladino) ter načine in potek izposoje. Knjižničarka Marinka Kren jim je predstavila novosti mladinskega leposlovja in jih motivirala za branje. Ogledali so si tudi dragocene predmete, ki jih hrani knjižnica in gradivo za uporabnike s posebnimi potrebami. Vsak sedmošolec je nato v okviru projekta v dar dobil knjigo AVTOBUS OB TREH (Nataša Lonzeretti Kunz).

V drugem delu kulturnega dneva pa nas je knjižničarka Mateja Kambič popeljala po Novem mestu. Najprej smo si ogledali še Komeljevo sobo, kjer knjižnica hrani posebno zbirko (zemljevidi, stare razglednice, stari časopisi …) in Cesarjevo sobo (osebna knjižnica komedijanta Janeza Cesarja in njegovi osebni predmeti, ki so bili podarjeni knjižnici). Po tem smo si v Novem mestu ogledali postaje znamenitih pisateljev in pesnikov, ki so živeli, delali ali ustvarjali v Novem mestu vsaj del njihovega življenja.

Preživeli smo lep kulturni dan in izvedeli veliko novega in zanimivega, predvsem pa motivirani za branje in obiskovanje knjižnice. Upam, da bo motivacija za branje pri učencih vztrajala še naprej.

 

 

 

 

Zapisala: Tinka Fric Kočjaž, šolska knjižničarka

(Skupno 49 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost