Select Page

V petek, 25. 11. 2016, smo si z učenci, ki v letošnjem letu obiskujejo izbirne predmete: računalniška omrežja, sonce, luna, zemlja in obdelava gradiv, ogledali vodeno  razstavo o Nikoli Tesla, ki je bila razstavljena v Cankarjevem domu. Letos se spominjamo 160. obletnice rojstva Nikole Tesla, izjemnega človeka, izumitelja in misleca. Razstava Nikola Tesla – človek prihodnosti zajema tri področja: duh, delo in vizijo genijalnega znanstvenika, inženirja, izumitelja ter odkritelja naravnih principov in zakonov. Razstava je preplet različnih razstavnih eksponatov (dokumenti, makete, delujoči modeli, filmski in zvočni zapisi in večpredstavnostni panoji). Razstavni  eksponati so bili v večini izposojeni iz beograjskega Muzeja Nikola Tesla.

Njegov briljantni um si je prvi zamislil praktičen način izkoriščanja električne energije za široko uporabo v industriji in v zasebnih hišah. Poleg tega je zapustil številne znanstvene podlage za razvoj elektrotehnike in strojništva v sodobni industrijski civilizaciji in elektronski dobi.

Proti koncu življenja je dejal: “Velik človek je tisti, ki zbira znanje tako kot čebela med in ga uporablja, da lahko pomaga drugim ljudem izliti iz težav, ki jih pestijo – lakote, neznanja in bolezni.” Leta 1960 so novo mednarodno mersko enoto za gostoto magnetnega polja poimenovali tesla.

Ogled razstave je vsem nam odprla nov pogled v njegove znanstvene dosežke. Razstava je velik poklon velikemu človeku.

Helena Smrke

(Skupno 58 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost