Select Page

Učenci 9. razreda so imeli danes poučno jesensko ekskuzijo. Najprej je bila na sporedu Trubarjeva domačija in ogled njihovega mlina, nato pa smo obiskali grad Turjak.V začetku oktobra smo pri slovenščini obravnavali obdobje reformacije ali protestantizma, zato je bila ekskurzija do Trubarjeve domačije enkratna dopolnitev te snovi. Vodič je učencem v spominski sobi predstavil zgodovinsko ozadje in življenjsko pot očeta slovenskega knjižnega jezika Primoža Trubarja. Sprehodili smo se tudi po lepo urejenem dvorišču, si ogledali notranjost mlina in z užitkom pomalicali.

Drugi del ekskurzije pa je se je odvijal na kraju, kjer je domovala Prešernova Rozamunda v romanci, ki smo jo spoznali lani. Grad Turjak se je izkazal kot izjemno bogat in poučen, kar so potrdili tudi učenci, saj so prijaznemu vodiču pozorno prisluhnili, še raje pa so se skrili v grajski ječi, potipali vojaško opremo in se po gosposko usedli na grajske prestole in kavče.

Kako pa so ekskurzijo doživeli učenci? Patrik Blatnik pravi tako:

“Danes smo se učenci 9. razreda odpravili na poučno in hkrati zabavno ekskurzijo. Najprej smo si ogledali Trubarjevo domačijo in poslušali o njegovih prigodah. Nato smo se podali proti gradu Turjak, v katerem smo se zabavali in izvedeli veliko več informacij. Nekateri, vključno jaz, pa smo se v gradu Vživeli v vlogo grajskih gospodov in gospodičen. Ogledali smo si tudi lovsko sobo, ki je bila polna nagačenih živali, živalskih lobanj itd. Na ekskurziji je bilo odlično, a ker je ura tekla tako hitro kot brzice na reki, smo kmalu prišli nazaj na avtobus, na katerem smo se smejali dogodkom, ki so se zgodili tekom današnjega dneva.”

 

Zapisala in fotografirala: Sanja Nose, prof.

(Skupno 202 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost