Select Page

Iz podružnične šole Dvor, smo se v četrtek, 21. 4. 2016, z učenci 1. razreda, odpeljali v Ljubljano. Tam smo obiskali Inštitut Jožefa Štefana. V tej ustanovi je zaposlen tudi očka našega prvošolčka Vida Obrstarja, g. David Obrstar. Gospod David nam je predlagal obisk inštituta in posameznih dejavnosti, ki jih izvajajo za skupinske obiske prvih razredov.

Ob 8. uri smo se s kombijem odpeljali proti Ljubljani. Pred ustanovo nas je pričakal g. David. Prijazno nas je sprejel in nas pospremil do gospe dr. Melite Tramšek, ki nas je čakala v parku pred inštitutom. Na kratko nam je predstavila zaposlene v inštitutu in kaj delajo.

Nato nam je povedala nekaj zanimivosti o dušiku in nam pokazala tudi tekoči dušik, ki ga je imela shranjenega v posebni posodi. Izvedeli smo, da morajo dušik, če ga hočejo utekočiniti, ohladiti na – 196°C.Gospa nam je pripravila kar nekaj pripomočkov, da smo izvedli kar nekaj poskusov oziroma »čarovnij« s tekočim dušikom.

Najprej smo malo pihnili v posodo s tekočim dušikom in začutili njegov hlad. Da je tekoči dušik res zelo mrzel, smo ugotovili pri poskusu, ko je gospa drevesni list s pomočjo večje pincete pomočila v tekoči dušik. List je zmrznil in ob stisku z rokami  se nam je zdrobil. Ugotovili smo tudi, da tekoči dušik ne moremo zapreti v plastenko, ker bi jo razneslo. Na plastenko, v kateri je bil tekoči dušik, je gospa namestila PVC zamašek. Plini so ta zamašek dvigovali. Da je bilo še bolj vidno, je na vrh plastenke namestila PVC slamico. Plini so uhajali skozi slamico in otroci so se te »čarovnije« zelo razveselili. Naslednji poskus je bil izveden z balonom. Ko je gospa napihnjen balon polila s tekočim dušikom, smo videli, kako se je krčil. S pomočjo temperature iz okolja, je ponovno postajal vse večji. Za zaključek te delavnice je bilo izdelovanje sladoleda. Sladoled smo naredili s pomočjo tekočega dušika. Vsak prisoten je prispeval svoj delež dela, da je bil sladoled na koncu tudi tako okusen, bil je odličen!

20160421_093011

Nato smo se odpravili v računalniški laboratorij, kjer s pomočjo računalnikov preizkušajo in raziskujejo različne robote. Gospod Timotej Gašpar, mag. inž. el., nam je predstavil posamezne robote in njihovo delovanje. Tako so učenci opazovali robote, kako delujejo glede na njihovo usmerjanje gibanja in kako občutijo upor vode, če potapljajo žogico. Na ekranu smo si ogledali tudi smučanje robota, ki so ga naučili smučat. Za konec ogleda nam je robotek zaplesal nekaj pesmi in tudi nekaj povedal v angleškem jeziku.

20160421_094630

Naš obisk se je nadaljeval v mikrobiološkem laboratoriju. Gospa nam je pokazala posamezne vzorce živali, katere nam je kasneje še bolj natančno oz. povečano pokazala na ekranu. Opazovali smo sestavna očesca, ki sestavljajo oko muhe, krilo komarja, ki je poraslo z dlačicami, las … Pod mikroskopom smo opazovali tudi kovanec za 1€. Izvedeli in videli smo veliko novega.

Obiskali smo tudi laboratorij, v katerem smo videli suhi in zamrznjeni led. Gospa Katja Škrlec, mag. farm., nam je pokazala, kako se naredi milne mehurčke s pomočjo tekočega detergenta, suhega ledu in vode. Pokazala nam je tudi, kako iz jagode dobimo nitko, v kateri je DNK zapis in nam razkazala različne pripomočke ter prostore, ki jih potrebujejo, da lahko izvajajo različne poskuse. Imajo ohlajene in ogrevane prostore ter naprave, ki vzdržujejo potrebno temperaturo. Izvedli smo tudi poskus, kako lahko pretakamo tekočine.

20160421_114118

Obisk Inštituta Jožefa Štefana je bil zelo poučen. Izvedeli in naučili smo se zelo veliko.Še enkrat se zahvaljujemo očku Davidu in vsem sodelavcem iz inštituta za prijazen sprejem, za pripravo in izvedbo tako zanimivih in poučnih predstavitev.

Zapisali: učiteljica Marta Baša in vzgojiteljica Mira Hrovat

 

(Skupno 144 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost