Select Page

Letos pri podjetništvu naši učeni sodelujejo že 4. leto, nekateri so v tem že “stari mački”, letos pa smo aktivirali tudi podjetniški podmladek. Za njimi je že prvi korak – 13. Podjetniški izziv Dolenjske, ki je potekal 29. 9., 30. 9. in svoj epilog doživel 6. 10. 2022.

Tema letošnjega ZUIP-a (kar pomeni Z ustvarjalnostjo in inovativnostjo do podjetnosti) je bila (Ne)Odvisni od energije? Sodelovalo je 6 učencev: šestošolke Anarisa Barle, Tinkara Kuhelj in Ines Muhič, sedmošolca Klara Šabić in Nik Legan ter devetošolec Patrik Blatnik. Učenci so imeli tri obsežna srečanja, dva na OŠ Dolenjske Toplice, enkrat pa smo sodelovali preko Zoom-a z matične šole. Njihova naloga je bila ugotoviti, kje je naša šola najbolj energetsko potratna. Prve misli so bile, da pri ogrevanju in imeli so prav. Izvedli so pogovore z bivšo ravnateljico go. Miro Kovač, hišnikom g. Janezom Drabom in računovodkinjo go. Vesno Jaklič, poklicali pa smo tudi predstavnika občine. Nato so učenci iskali možne rešitve, kako bi z energijo lahko prihranili. Poleg dobre izolacije šole so pomislili tudi na menjavo oken. Zato so si v svojem namišljenem podjetju Pinktura (začetnice imen sestavljajo ime njihovega podjetja) zamislili izdelavo prav posebnih oken, ki bi poskrbela za dobro zvočno in toplotno izolacijo, preprečevala učencem, da bi med poukom »kukali« skozi okno, saj je spodnji sloj zamegljen, hkrati pa bi zaradi velikosti oken tudi omogočala svetlejše učilnice.

Zaključek izziva je bil 6. oktobra, ko so učenci na OŠ Dolenjske Toplice predstavili svoje namišljeno podjetje in zelo zanimiv izdelek, nato pa so svojo idejo tudi zagovarjali pred strokovno komisijo.

Čestitke vsem tekmovalcem za odlično predstavitev, uspešno nabiranje novih znanj ter izkušenj. Poglobili so svoje znanje o energetski varčnosti stavb, različnih energetskih sistemih, o načinih lastne proizvodnje električne energije in tako naprej – znanje, ki je zelo pomembno za našo prihodnost. Čeprav tokrat ni bilo razvrstitve po mestih, so se naši učenci zelo dobro odrezali in smo nanje upravičeno ponosni.

Zapisala in fotografirala: mentorica Sanja Nose

(Skupno 101 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost