Select Page

V torek, 15.6. 2021, smo s sošolci odšli v Dolenski muzej. Vzeli smo sendviče in odšli na avtobus. Vozili smo se 30min. Ko smo prišli, smo se sprehodili do gimnazije v Novem mestu in po središču mesta. Odšli smo v Dolenjski muzej. V prvi sobi videli ostanke fosilov in kitova rebra. V drugi sobi smo izvedeli, da so glino pričeli uporabljati 27000 let nazaj. Ljudje so čez nekaj časa udomačili živali, ki so jim dajale hrano in obleko. Nato so začeli izdelovati sekire iz kamna in lesa. Narejene so bile iz najmočnejših kamnov. Deset ur je potrebovalo, da so v kamen naredili luknjo, ki je bila dolga samo 2mm. Pomagali so si s kremenčevim peskom. Novi bron je izgledal kot zlato. Vsi, ki so ga imeli, so ga nosili, zato da so bili nekaj posebnega. Včasih so ljudi pokopavali tako, da so jih na leseni deski zažgali, ta pepel stresli v posodo in to pokopali. Bolj kot je bil znan človek, več stvari so v posodo stresli: ženskam nakit, moškim pa orožje. Ostaja namreč pregovor: »Če umre vojak, umre tudi orožje.« V 4.-8.st pred Kristusom ugotovijo, kako izdelati izdelke iz kovin. Imeli so talilno peč, ki so jo uporabljali za taljenje železa. Takrat so imeli menjalne trgovine, kjer so si izdelke menjali. Menjali so za dragocene stvari, ki jih doma niso poznali. Radi so menjali stvari za jagode. Pogosto so bile uporabljene kot obesek na ogrlici. Videli smo situle, oklep, moč in tako dalje. Kelti so bili najboljši bojevniki. Rimljani so pa bili najboljši gradbeniki. V muzeju smo videli tudi ostanke miljnikov. Nato nas je avtobus odpeljal do šole. Odšli smo domov.

Naučila sem se veliko stvari in upam, da se bomo še kdaj vrnili v ta muzej.

Zara Nahtigal Lavrič, 5. a

 

V torek, 15. 6. 2021, je končno napočil težko pričakovani dan, ko smo se učenci 5. razreda odpravili na ogled Novega mesta in Dolenjskega muzeja.

Imeli smo super vreme in kmalu smo z avtobusom prispeli v prelepo prestolnico naše Dolenjske. Najprej smo pred muzejem pomalicali, potem nas je ga. Laura Fabjan popeljala po Dolenjskem muzeju. Ogledali smo si ostanke iz prazgodovine in obdobja Rimljanov. S tem smo obnovili vse, kar smo se naučili pri DRU. Videli smo številne predmete. Najbolj sem si zapomnil kamnite sekire, glinene predmete in steklene ogrlice. Razstavljenih je bilo tudi veliko situl, ki so značilne za Novo mesto, saj mu pravimo tudi mesto situl. Kustosinja nam je povedala, da je na nekaterih upodobljeno življenje njenega lastnika. V muzeju smo si ogledali tudi razstavo o Leonu Štuklju, kjer je predstavljena njegova bogata športna pot. Kasneje smo si samostojno ogledali še razstavo o 2. svetovni vojni. Ta mi je bila zelo všeč. Presenečen sem bil nad velikostjo orožja ter številnimi slikami in zapisi. Po ogledu smo se odpravili na ogled mesta. Videli smo mestno hišo, Kettejev vodnjak in maketo Novega mesta. Ob reki Krki smo se sprehodili do avtobusa.

Izlet je hitro minil in že smo se morali vrniti proti šoli. Želim si še veliko podobnih izkušenj, kjer bom tako užival kot sem tokrat.

Žiga Novak, 5. b

(Skupno 83 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost