Select Page

V petek, 13. 11. 2015, je na OŠ Žužemberk potekala bogata kulturna prireditev, s katero smo se spomnili vseh 37ih znanih Suhokranjcev. Poleg naše šole so pri prireditvi sodelovali tudi učenci in učitelji OŠ Prevole, ki so se priključili projektu. Pobudnica in začetnica projekta odkrivanja znanih Suhokranjcev je mag. Jelka Mrvar. Znane Suhokranjce smo začeli odkrivati leta 1995/1996, ko je bila narejena prva raziskovalna naloga o dr. Franu Bradaču. Tri leta kasneje smo zasnovali Muzej znanih Suhokranjcev s postavitvijo doprsnega kipa olimpionika Leona Štuklja pred glavnim vhodom v šolo. Zamisel, da dobijo svoje obeležje tudi ostali pomembni Suhokranjci se je začela počasi uresničevati. Julija 2015 smo pridobili še park Znanih Suhokranjcev.
Na prireditvi smo počastili vseh 37 znanih Suhokranjcev, poseben poudarek pa je bil dan trem možem – dr. Franu Bradaču, dr. Janez Gnidovcu in knezu Janezu Vajkardu Auerspergu, ki smo jim v parku Znanih Suhokranjcev odkrili spomenik s tremi bronastimi reliefi.
Življenje kneza Janeza Vajkarda Auersperga nam je približal zgodovinar dr. Miha Preinfalk, ki se na zgodovinskem inštitutu Milka Kosa največ ukvarja s slovensko zgodovino do konca 18. stoletja, njegova doktorska naloga pa je slonela na rodbini Auersperg. Življenje in delo dr. Frana Bradača, klasičnega filologa in prevajalca, so predstavile učenke PŠ Dvor skozi oči študentk Filozofske fakultete. Učenci PŠ Ajdovec pa so z dramskim prizorčkom lepo predstavili dr. Janeza Gnidovca, škofa, misijonarja in velikega dobrotnika.
Za to posebno priložnost so se pod vodstvom Nine Zajec združili vsi pevski zbori OŠ Žužemberk. Učenki 9. razreda, Lara Pestotnik in Patricija Rajer, sta predstavili vseh 37 znanih Suhokranjcev in potek projekta na šoli. Učenci OŠ Prevole so zaplesali ljudske plese, dve učenki pa sta s Hinjsko pesmijo predstavili vasi in značilnosti tega območja.
Že petnajst let na naši šoli obeležujemo spomin na velikega človeka, največjega olimpionika Leona Štuklja, ki je v sebi združeval vztrajnost, skromnost in pogum. Po materi Mariji Milner, Bildovi iz Zafare pri Žužemberku, je bil Suhokranjec. Je najuspešnejši slovenski olimpijski tekmovalec. S športno točko smo počastili spomin na tega velikega človeka. Z gimnastično točko sta nastopila učenca Žiga Hrovat in David Pograjc.
Prireditev se je nadaljevala v parku Znanih Suhokranjcev, kjer smo odkrili tri kipe z bronastimi reliefi – dr. Frana Bradača, dr. Janeza Gnidovca in kneza Janeza Vajkarda Auersperga. Poseben gost je bil poslanec Tone Peršak. Mag. Jelka Mrvar je povedala, da želijo naslednje leto odkriti dve novi spominski obeležje.
Še naprej bomo odkrivali ljudi, ki so naš kraj popeljali v svet, ki so za naš kraj pomembni in jim s tem izkazali hvaležnost in posebno spoštovanje. Še naprej bomo gojili suhokranjsko zavest in pripadnost naši lepi pokrajini.
Tinka Fric Kočjaž, univ. dipl. bib. in ped.

Foto Maver

(Skupno 69 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost