Select Page
V petek, 10. 11., je bila v prizidku telovadnice kulturna prireditev Dan spomina na znane Suhokranjce, s katero počastimo naše znane žene in može. Letos so Alojzij Zupanc, Karel Gnidovec in Franc Mrvar dobili tudi posebno obeležje v Parku znanih Suhorkanjcev.

Ravnateljica Mira Kovač je v uvodnem nagovoru pozdravila vse zbrane, osrednji gost prireditve, dr. Mitja Ferenc, zgodovinar, pa je izpostavil pomen zgodovine za kraj,  posameznika… in kako pomembno je ohranjati zgodovino.
Na prireditvi so zapeli združeni pevski zbori OŠ Žužemberk in OŠ Prevole pod vodstvom zborovodkinj Katje Avsenik, Petre Zadel in Nine Zajec. Učenki Iza Bradač in Pia Repar sta recitirali pesem Teče voda, teče, ki jo je zapisala Slavka Legan. Recitacijo je na klavir spremljala učenka Aja Amalija Pečar. Pesem je  Slavka Legan zapisala po svojih spominih na ure verouka pri dekanu Karlu Gnidovcu
Posebej smo izpostavili vse tri znane Suhokranjce, ki so dobili  obeležje v parku. Pod vodstvom mentorice Majde Pucelj so učenci predstavili življenje in delo teh treh zaslužnih Suhokranjcev. Alozij Zupanc je bil dolgoletni župnik v Šmihelu, ljudski prosvetljitelj in zgodovinar. Franc Mrvar je  v Suhi krajini znan kot odličen pedagog, ljudski prosvetljitelj, pobudnik  razvoja gasilstva. Tako Zupanc kot Mrvar sta bila tudi zavzeta čebelarja in sta veliko pripomogla k razvoju čebelarstva v Suhi krajini. Karel Gnidovec je bil duhovnik, dekan in častni kanonik.  Spomnili smo se tudi Volfa Engelberta Turjaškega in dr. Anče Tavčar Konvalinke, ki sta bila za znana Suhokranjca razglašena prejšnje šolsko leto, letos pa sta dobila mesto na drevesu znanih Suhokranjcev.
Učenci OŠ Žužemberk in OŠ Prevole v okviru projekta vsa leta šolanja načrtno spoznavajo življenje in delo znanih Suhokranjcev. Tobija Črnivec, Anej Maver in Pia Repar so predstavili, kako poteka spoznavanje znanih Suhorkanjcev od 1. do 9. razreda OŠ Žužemberk. OŠ Prevole pa so načrtno spoznavanje prikazale v filmi, ki ga je posnela Mateja Filipič je v sodelovanju z Ireno Blatnik. Film prikazuje kraje šolskega okoliša Prevole, osnovno šolo in odkrite znane Suhokranjce na OŠ Prevole.
Po končanem prvem delu v šoli, se je prireditev nadaljevala v Parku znanih Suhorkanjcev, kjer so bila odkrita spominska obeležja Alojziju Zupancu, Karlu Gnidovcu in Francu Mrvarju.
Tinka Fric Kočjaž

Govor ravnateljice OŠ Žužemberk, Mire Kovač.

Gost prireditve g. Mitja Ferenc.

Učenki Iza Bradač in Pia Repar sta recitirali pesem Teče voda, teče, ki jo je zapisala Slavka Legan.

Gimnastični nastop “Mladi sokoli”.

Parku znanih Suhorkanjcev, kjer so bila odkrita spominska obeležja Alojziju Zupancu, Karlu Gnidovcu in Francu Mrvarju.

Fotografinja: Helena Smrke

 

(Skupno 80 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost