Select Page

V okviru dneva slovenske hrane, ki ga je razglasila vlada Republike Slovenije, poteka v šolah in vrtcih po sloveniji projekt Tradicionalni slovenski zajtrk. Projekt se odvija že šesto leto in ga obeležujemo tretji petek v novembru (letos je to 18. november). Opominja na pomen polnovrednega zajtrka ter zdrave prehrane, hkrati pa otrokom zagotavlja hrano iz lokalnega okolja. Tudi tokrat so vsi predšolski in osnovnošolski otroci pozajtrkovali tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga sestavljajo: maslo, mleko, črni kruh, med in jabolko. Vsa živila so bila izključno iz lokalnega okolja.Na Osnovni šoli Žužemberk, smo tednu pred tradicionalnim slovenskim zajtrkom posvetili zdravemu prehranjevanju ter slovenski hrani. Na šoli so v vseh oddelkih potekale številne aktivnosti, ki so se odvijale v okviru pouka, pri razredni uri ali kot dnevi dejavnosti. Med aktivnostmi, ki so se odvijale so bili pogovori o zdravi prehrani, pomenu zajtrka, kulturi prehranjevanja, pomenu lokalno pridelanega sadja in zelenjave, lakoti po svetu, obisk kmetije, sadovnjaka in čebelnjaka Meda na PŠ Dvor. Učenci 6.a in 6.b razreda so pri predmetu gospodinjstvo pripravljali tradicionalne slovenske jedi ter spoznavali kulturo prehranjevanja in zapuščino naših prednikov. Od 18. do 25. novembra pa v enotah vrtca poteka čebelji teden z obiskom čebelarja.

Pripravila: prof. Katja Kek

Fotografirala: Helena Smrke

 

(Skupno 39 obiskov, današnjih obiskov 1)