Select Page

V letošnjem letu smo na šoli ponovno sodelovali v mednarodnem projektu Branje ne pozna meja. Tudi letos smo sodelovali z OŠ Marije Jurić Zagorke iz Zagreba (Hrvaška).20160519_144103 Pri projektu so brali učenci 8. a razreda z učiteljico Andrejo Šercer Robič in knjižničarko Tinko Fric Kočjaž, ki so sodelovali že prejšnje šolsko leto. Letos so se nam pridružili še učenci 5. a in 5. b razreda z učiteljicama Blanko Perpar in Jano Mrvar. Glavni cilji projekta so razvijanje bralnega razumevanja, spodbujanje branja pri učencih, promocija šolske knjižnice, spoznavanje slovenske in hrvaške mladinske književnosti, medkulturno sodelovanje ter druženje med vrstniki.

Naši in hrvaški učenci so skozi celo šolsko leto pri pouku slovenščine in v knjižnici brali knjigo – slovenski učenci delo hrvaškega avtorja v slovenščini, hrvaški učenci pa delo slovenskega avtorja v hrvaščini. Učenci v 8. a razredu so tako brali Nikomur ne povej (Maja Brajko – Livakovič), v 5. a in 5. b pa Dogodivščine vajenca Hlapiča (Ivana Brlić). Na hrvaški OŠ so učenci v 4. r. brali Kebarie (Janja Vidmar), v 7. r pa Hči Lune (Desa Muck).

V četrtek, 19. 5. 2016, smo izvedli srečanje s hrvaškimi učenci. Letos so oni obiskali nas. Sprejeli smo jih s kulturnim programom, v katerem se je predstavil MPZ OŠ Žužemberk, učenka Pia Repar je zaigrala na klavir, učenka Rebeka Breznikar pa je predstavila naš kraj in šolo. Prav tako so se nam predstavili hrvaški gostje – zapeli so njihovo šolsko himno in predstavili njihovo šolo. Po končanem uvodnem delu je sledilo delo po učilnicah – učenci so predstavili prebrane knjige, nato pa v skupinah reševali naloge povezane s knjigami in z bralnim razumevanjem. Sledil je še ogled gradu, po katerem nas je popeljala turistična vodička Milka Jernejčič. Na gradu nas je pozdravil tudi direktor občinske uprave, Jacques Gross. Ponosni pa smo, da smo lahko gostom predstavili našo rojakinjo – pesnico, Magdo Kastelic Hočevar. Predstavili smo njeno delo, učenka Rebeka Breznikar pa je recitirala njeno pesem Žužemberk – moj dragi kraj v slovenščini in v hrvaščini.

Preživeli smo lep dan, dobili veliko novih izkušenj, navezali nova poznanstva. Dan smo zaključili z dogovorom, da s projektom nadaljujemo tudi v naslednjem šolskem letu.

Ob tem se zahvaljujemo DZS-ju, Krki d. d., Avto Slaku, Občini Žužemberk, Magdi Kastelic Hočevar in SVIZ-u za darovana darila za goste. Milki Jernejčič se zahvaljujemo za vodenje, Magdi Kastelic Hočevar za njen obisk ter Heleni Smrke za pomoč pri poteku celotnega dneva in prevajanju iz hrvaškega v slovenski jezik.

Vodja projekta: Tinka Fric Kočjaž

(Skupno 128 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost