Select Page
Od 16. do 22. septembra je potekal Evropski teden mobilnosti, ki nas že od leta 2002, ko je bila ta akcija v Sloveniji izvedena prvič, opozarja na potrebo po spremembi naših potovalnih navad.
Slogan, ki povzema osrednjo temo letošnjega, je: Izbiraj, spreminjaj združuj. Mnogokrat namreč se namesto peš ali s kolesom odpravimo v bližnjo trgovino kar z avtomobilom.
Tudi na naši šoli smo se spraševali, ali so naše navade prijazne okolju, kako se obnašamo v prometu in kaj lahko storimo, da bomo varnejši.

Povabili smo goste, ki so nas opozorili na nevarnosti in posledice nekulturnega obnašanja vseh udeležencev v promet: pešcev,  voznikov, potnikov, kolesarjev, motoristov …
Tako sta k nam prišla judoista g. Andraža Jereba in g. Aljaža Sedeja, ki sta se predstavila kot policista športnika. Pokazala pa sta nam tudi nekaj osnovnih prijemov v judu.
Policist g. Edvard Kramar nam je iz svojih bogatih izkušenj povedal, kje smo kot potniki in pešci najbolj ranljivi ter poudaril, da se je za našo lastno varnost potrebno privezati v avtomobilu, kot kolesarji pa obvezno nositi čelado.
Kako izgleda, če pride do najhujšega, ker nismo upoštevali prometnih pravil, so nam pokazali člani civilne zaščite: g. Janez Kranjc, ga. Nataša Kranjc, g. Stanko Miklavčič, g. Gregor Longar, ga. Jerneja Filipič in g. Aleš Zaletelj. V sodelovanju s člani Prostovoljnega gasilskega društva Žužemberk ter Reševalno službo Zdravstvenega doma Novo mesto, so izvedli igrani prizor reševanja udeležencev prometne nesreče.
Celoten dogodek je potekal po načrtih. Najbolj pomembno pa je, da so se učenci iz OŠ Žužemberk s podružnicami Dvor, Šmihel in Ajdovec ter OŠ Prevole naučili, kako pomembno je upoštevanje prometnih pravil.
Vsem sodelujočim se iskreno zahvaljujemo. Veseli smo, da je v Občini Žužemberk toliko ljudi, ki si prizadevajo za dobro vseh nas.
Zapisali: Jana Mrvar in Blanka Perpar
Fotografirali: Jana Mrvar, Blanka Perpar in Helena Smrke
(Skupno 97 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost