Select Page

 

OŠ Žužemberk se tudi mednarodno povezuje. Letos smo prvič sodelovali v projektu Branje ne pozna meja/Čitanje ne poznaje granice. V okviru projekta smo v ponedeljek, 18. 5. 2015, učenci 7. a odšli v Zagreb, kjer smo se srečali s hrvaškimi učenci 8. e razreda OŠ Marije Jurić Zagorke, s katero smo sodelovali. Prebrali  smo delo hrvaškega pisatelja Božidarja Prosenjaka Divji konj, hrvaški učenci pa knjigo Dese Muck Sama Doma. Tam smo spoznali veliko novih prijateljev, si ogledali mesto Zagreb in dobili nove izkušnje.

Najprej smo se kar dolgo peljali z avtobusom do meje, kjer smo se ustavili in policistka je pregledala naše osebne dokumente. Ko smo prispeli do šole, smo videli, da je ta šola zelo velika – ima okoli 750 učencev. Je tudi edina šola v Zagrebu, ki ima bazen. Presenečeni smo bili nad lepim sprejemom. Najprej smo predstavili drug drugemu knjigo, ki smo jo prebrali, in njenega avtorja. Nato smo se razdelili v skupine. Skupine so imele različne naloge, npr. risanje stripa, prevajanje besed iz hrvaščine v slovenščino in obratno. V skupinah smo bili hrvaški in slovenski učenci. Delo po skupinah je bilo zabavno, včasih pa je manjšo težavo predstavljala komunikacija. Ugotovili smo, da so hrvaški učenci res nori na cedevito. Tako malico kot kosilo smo imeli dobro. Po kosilu smo se peš sprehodili še do splošne knjižnice. Tam nas je sprejela knjižničarka in hrvaška mladinska pisateljica Maja Brajko-Livaković. Izročila nam je svojo knjigo Nikomur ne povej, ki so nam jo kupili zagrebški učenci.  Lepo nam je predstavila njihovo knjižnico.

Nato nas je čakalo težko slovo, saj smo vedeli, da se verjetno nikoli več ne bomo videli. Hitro smo si izmenjali kontakte in si pomahali v slovo. Tega izleta ne bomo nikoli pozabili. Dokazali smo, da branje in prijateljstvo res ne poznata meja in ovir.

Erika Mohorčič, 7. a

 zagreb

Ostale fotografije si lahko pogledate na povezavi : Branje ne pozna meja_zagreb

 

(Skupno 6 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost